Mitică Popescu: „Oamenii de la sat au mult umor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“D’ ale lu’ Mitică” a intrat în al zecelea an. Fotografia rurală netrucată a realităţii româneşti explică succesul şi longevitatea emisiunii difuzate vineri seara de TVR 2. România lui Mitică nu are sandale cu cristale Swarowski, ci umblă-n gumari pe uliţă. “Absurdul s-a născut la sat”, spune camera de filmat, în curtea plină cu oameni şi orătănii.

Cu maestrul Mitică Popescu şi cu reporterul Marian Marin ne-am dat întâlnire la TVR, în zi de salariu. “Nu se vede pe faţa noastră?”, a întrebat maestrul.  Umorul este o constantă a lui “Mitică”, la fel ca şi pălăria reporterului Marian Marin care îl însoţeşte şi “în civil”, şi pe ecran.

Deşi are marca numelui său, Dom’ Mitică  împarte succesul cu echipa.  “Ştiu eu? Dacă s-ar chema D’ale lui Costică, poate că n-ar fi la fel de vizionată. Ne facem bine treaba, suntem o familie”. 

“Familia” lui este compusă din reporterii Marian Marin şi Camelia Robe, Liliana Păun (producător), Cristian Vlad (scenarist), Carmen Kleibel (moderator talkshow rural), operatorul Dan Catană şi Mihai Eugen Marinescu,  realizatorul desenelor.

“Nea Mitică, faci mişto de noi?”

“Deşi sunt născut în Bucureşti, iar umorul meu se adresează intelectualilor, cunosc lumea satului de când eram copil şi mergem în vacanţă la bunici. Oamenii sunt tot săraci, necăjiţi... Cei de la sat au caractere mai frumoase.

Şi au muuuult umor”, subliniază el. Iată o mostră de umor rural din oraşul  pe care “Mitică” îl consideră “retrogradat”, 1 Decembrie, fost 30 Decembrie. “Am fost acolo chiar în ziua de 1 Decembrie.

Am găsit doi oameni care jucau ţintar, la o ţuică şi i-am întrebat: «Ce înseamnă 1 Decembrie?». «Hai nea Mitică, faci mişto de noi? Este numele comunei noastre!»”. 

După ce a mers şi pe teren, ca reporter, “Mitică” şi-a rezervat statutul de comentator.  “Oamenii aveau impresia că sunt ministru, parlamentar. Ne deturnau de la conflictele pentru care am fost chemaţi şi îmi spuneau de pensiile lor mici. 

Oamenii, aşa cum sunt

Reporterul Marian Marin spune că „este un efort sistematic să păstrezi elementul de autentic, să nu falsifici fotografia rurală a realităţii româneşti. Când mergem la o anchetă în urma unei scrisori (din cele 50 primite lunar la redacţie) nu-i anunţ, că atunci se bărbieresc, se îmbracă frumos.

Eu încerc să-i surprind aşa cum sunt, îi scot din elementul dramatic şi fac umor. Abordarea asta şugubeaţă transformă tragicul în comic. Durere este peste tot.

Dacă am fi mereu serioşi, am face  o cronică a durerii!”, punctează Marian.  Şi el, şi cameramanul riscă să fie scuipaţi, bătuţi, înjuraţi de cei reclamaţi.

Cea mai mare spaimă au tras-o într-un sat din Prahova unde li s-a smuls camera şi un individ a vrut să treacă peste ei cu maşina. “Eu nu împart dreptatea, mă duc şi la partea reclamată, şi la reclamant.

Jumătate din cazurile prezentate se rezolvă. Dar dacă un primar are susţinere politică, nu-l clinteşti nici cu zece anchete”. “Încurajatoare” constatare!

Un caz şocant, petrecut în România

Acum doi ani, Mitică Popescu şi Marin Marian au fost ei înşişi subiecte de reportaj. Televiziunea de stat din Tokio le-a luat un interviu şi a cumpărat o ediţie a emisiunii. “În acea ediţie prezentam un ţăran care a fost sistematic înşelat de un ţigan care îi promitea un tractor.

Omul, naiv, vindea ba un teren, ba un petic de pădure, ca să-i dea bani acelui ţigan şmecher. Deşi eu am făcut pentru el sezizare, deşi l-am pus să facă plângere la Poliţie, până la urmă ţiganul l-a convins să-şi retragă plângerea.

Am revenit asupra cazului. Şi astăzi, în 2009, ţiganul stoarce bani de la el şi-i promite că-i va aduce tractorul care ba e blocat la graniţă, ba a rămas înţepenit. Să râzi, sau să plângi? Este un caz şocant, din România”.

Emisiunea „D’ ale lui Mitică“, în cifre

Publicul care a urmărit emisiunea „D’ale lui Mitică“  în 2008 a fost format din 51,9% bărbaţi şi 48,1% femei, (peste 65% dintre aceştia având vârsta peste 45 de ani).

Cei mai mulţi au studii medii (49,6%), iar 17,6% au studii superioare. Din această categorie de vârstă, pensionarii sunt cei mai numeroşi (47,7%).

În 2008, emisiunea a avut un rating de 1,1%, respectiv 124.000 de telespectatori. În 2007, numărul de telespectatori care au urmărit „D’ ale lui Mitică“ a fost de 199.000 (un rating de 1,9%) iar în 2006 a fost de 273.000 de telespectatori, ce corespund unui rating de 2.5%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite