Mită în rate. Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, arestat pentru 29 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Radu Bica este vicepreşedinte  al Consiliului Judeţean Cluj din 2008
Radu Bica este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj din 2008

Magistrații clujeni au decis, marți seară, ca Radu Bica, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, să fie cercetat în stare de arest preventiv, sub acuzația de luare de mită.

A cerut 25.000 de euro ca să „aranjeze" licitaţia pentru obţinerea contractului de întreţinere, timp de un an, a Stadionului „Cluj Arena". „Taxa" a fost percepută de vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica, unor oameni de afaceri care au fost dispuşi să plătească bani grei pentru obţinerea contractului. Bica (49 de ani) este şi vicepreşedintele PDL Turda.

Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2011, Radu Bica a acceptat oferta a două persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi, astfel, să faciliteze câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe Stadionul „Cluj Arena" pentru anul 2012.

A primit prima tranşă

În aceleaşi împrejurări, Bica a pretins ca, la 27 octombrie 2011, să-i fie remisă o primă tranşă, în valoare de 10.000 de euro. „Luni, 31 octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a primit de la una dintre persoanele cu care făcuse înţelegerea suma de 43.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro, ca obiect al infracţiunii de corupţie, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante", se arată într-un comunicat al DNA Cluj.



În cauză, au fost puse sub urmărire penală alte două persoane, învinuite pentru infracţiunea de dare de mită. Este vorba despre avocatul Bogdan Aldea, cel care i-ar fi înmânat banii vicepreşedintelui CJ Cluj, şi despre Aspazia Droniuc, patroana firmei Frarom Import-Export Cluj SRL, cea care urma să câştige licitaţia.

Bica îşi susţine nevinovăţia

Audiat, marți, timp de mai multe ore la sediul DNA Cluj, Radu Bica şi-a susţinut nevinovăţia. Avocatul său, Anatol Pânzaru, a declarat că în cauză nu există un flagrant delict, nu există dovezi şi că „în niciun caz" nu poate fi vorba de luare de mită. În dosar a fost audiat, tot ieri, în calitate de martor, şi administratorul „Cluj Arena", Radu Raţiu. „Ştiu doar că licitaţia urma să aibă loc în decembrie", a declarat Raţiu la intrarea în sediul DNA Cluj.

60.000 de euro pe lună, mentenanţa

Reprezentanţii CJ Cluj spun că nu se derulează, în prezent, nicio procedură de licitaţie pentru mentenanţa „Cluj Arena" şi doar au existat propuneri, întrucât costurile, estimate la 60.000 de euro pe lună, nu pot fi suportate din bugetul judeţean. „S-au făcut mai multe propuneri în şedinţele Consiliului de Administraţie de la SC Cluj Arena SA, iar una făcea referire la faptul ca toate contractele de mentenanţă, de închirieri, să se atribuie prin licitaţie.

Radu Bica a fost arestat pentru 29 de zile.

Nu s-a discutat niciun moment despre vreun contract de mentenanţă pentru un serviciu anume şi nici nu s-a luat vreo decizie în acest sens. Costurile de mentenanţă au fost estimate la 60.000 de euro pe lună, aici intrând servicii pentru gazon, iluminat-nocturnă, sistemul IT şi de camere de supraveghere", a explicat Mircea Jorj, membru în Consiliul de Administraţie de la SC Cluj Arena SA. De altfel, Jorj a precizat şi faptul că Radu Bica nu avea nicio atribuţie pentru a organiza o astfel de licitaţie.

Cine este Radu Bica

Radu Bica (49 de ani) este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj din 2008. Din 2004, este vicepreşedintele PDL Turda şi vicepreşedintele organizaţiei judeţene PDL Cluj. Potrivit declaraţiei de avere a lui Radu Bica, la începutul mandatului de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, acesta avea şapte terenuri, o casă în Turda, un apartament în Cluj-Napoca şi un autoturism obţinut în 2006 în urma unei tombole.Vicepreşedintele CJ Cluj are trei credite la bancă, în valoare de peste 74.000 de euro.

Cercetat după gratii

Avocatul vicepreședintelui CJ Cluj, Anatol Pânzaru, a declarat marți seară pentru "Adevărul", imediat după pronunțarea deciziei instanței, că s-a formulat deja recurs împotriva hotărârii prin care Radu Bica a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. „Dosarul va fi înaintat la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Apreciez că în dosar nu există indicii că domnul Bica a săvârșit o faptă penală, nu a fost implicat în niciun fel de activitate infracțională", a arătat Anatol Pânzaru. "Nu a existat un flagrant. Ca să existe un flagrant, trebuie să fie prinși, în același moment, și cel care dă mita, și cel care ia mita. Așa ceva nu s-a întâmplat în acest caz", a adăugat Pânzaru.

Potrivit avocatului apărării, este foarte posibil ca termenul de judecată să fie fixat, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru vineri, 4 noiembrie, sau cel mai târziu luni, 7 noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite