Mită în locul taxei de înmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi clujeni au fost arestaţi joi seara pentru că au găsit soluţii de eschivare de la plata taxei auto de primăînmatriculare. Potrivit procurorilor DNA, Marius Ispas a primit de la un

Doi clujeni au fost arestaţi joi seara pentru că au găsit soluţii de eschivare de la plata taxei auto de primăînmatriculare. Potrivit procurorilor DNA, Marius Ispas a primit de la un denunţător suma de 20.000 de euro şi 15.000 de lei pentru înmatricularea a cinci autobuze fără plata taxei de primă înmatriculare. Banii ar fi ajuns la agentul şef Petru Vălean, funcţionar în cadrul Serviciului Public de Înmatriculări Cluj. Acesta ar fi trebuit săînmatricularea, însă a omis să o facă.

Ispas este asociat la Auto Ady 92 S.R.L. din Câmpia Turzii, cu obiectul de activitate intermedieri tranzacţii auto, iar Vălean este un fost poliţist. Cei doi sunt acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu, respectiv trafic de influenţă. Prin evitarea încasării taxei obligatorii, s-a produs un prejudiciu de aproape 300.000 de lei bugetului de stat. Avocaţii celor două persoane arestate susţin nevinovăţia clienţilor şi au făcut recurs la decizia judecătorilor. opereze

Călin Platon, prefectul Clujului, a dispus o anchetă proprie la Serviciul de Înmatriculări. Comisia trimisă de acesta pe 27 aprilie a constatat o diferenţă între chitanţele din dosare şi banii încasaţi efectiv de peste 600.000 de lei. Deocamdată au fost depistate 29 de cazuri în care a fost eludată achitarea taxei de primăînmatriculare.

Sustragerea de la plata acesteia era făcută prin ordine de plată cu ştampile false sau prin carduri falsificate. Prefectul nu exclude ca acceptarea documentelor să se fi făcut prin complicitatea unor funcţionari de la ghişeul Serviciului de Înmatriculări. "Regretăm arestarea unui funcţionar al nostru, dar dacăă plătească", a declarat Platon.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite