„Miss Simpatia“ de pe terenul de tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profundă, puternică, atletică şi cu un suflet mare. Aşa s-ar rezuma caracterizarea jucătoarei de tenis Kim Clijsters, cea care a reuşit să cucerească în timp record inima fanilor. Fostă numărul unu mondial, atât la simplu cât şi la dublu, Clijsters revine în acest an în circuitul WTA, după o pauză de aproape doi ani, spre bucuria fanilor care au adulat-o mereu.

Carte de vizită:

Nume: Kim Antonie Lode Clijsters

Data şi locul naşterii: 8.06.1983, Bilzen, Belgia

Înălţime: 1,74 m

Greutate: 68 kg

Bani câştigaţi din tenis: 14.764.296 de dolari

Palmares: simplu - 34 de titluri WTA, 3 ITF,  1 de Grand Şlem (US Open 2005), 2 la Turneul Campioanelor (2002 şi 2003)
dublu - 11 titluri WTA, 3 ITF, 2 de Grand Şlem (Roland Garros 2003 şi Wimbledon 2003).

Recorduri: 2003 - Clijsters a devenit nu doar prima jucătoare de tenis din Belgia care a ocupat locul 1 mondial, ci a ajuns în topul clasamentului fără a câştiga vreun turneu de Grand Şlem.

Kim se numără printre cele cinci jucătoare care au fost nr. 1 mondial şi la simplu şi la dublu, simultan (2003).

Kim şi-a creat singură drumul în tenis. Datorită entuziasmului, spontaneităţii şi relaţiilor cu prietenii din tenis şi nu numai, iubitorii tenisului, dar şi colegii ei din întreaga lume au ajuns s-o îndrăgească într-atât de mult încât au numit-o pe loc „Miss Simpatie”. Aprecierile au crescut odată cu succesele pe care Kim le-a avut şi în turneele de Grand Şlem, devenind în Belgia „Our Kim” („Kim a noastră”).

Născută din părinţi campioni

Kim Clijsters este fiica unui faimos jucător de fotbal, Lei Clijsters, şi a unei campioane naţionale la gimnastică, Els Vandecaetsbeek. „Am moştenit de la tata picioarele puternice, iar de la mama flexibilitatea”, a declarat Kim, care nu a ales niciunul dintre sporturile pe care cei doi le-a practicat, oprindu-se la tenis.

A pus pentru prima dată racheta de tenis în mână la vârsta de 6 ani, iar cinci ani mai târziu a câştigat Campionatul Naţionl de Juniori din Belgia. Încă de atunci a pus pariu, pe un bax de bere, că va deveni printre cele mai bune zece jucătoare de tenis din lume, la senioare, ceea ce s-a şi întâmplat în mai puţin de zece ani. 

La juniori a trăit cea mai mare satisfacţie în 1998 (la 15 ani), când a devenit cea mai tânără jucătoare din ţara sa câştigătoare a unui Grand Şlem, iar un an mai târziu a făcut pasul cel mare spre circuitul WTA. Debutul şi l-a făcut în turneul de la Antwerp, unde a ajuns până în sferturile de finală. A urmat apoi o ascensiune fulminantă spre vârful clasamentului, ajungând în 2003 să domine timp de 11 săptâmâni topul mondial.

Au urmat victoriile, la simplu, în 34 de turnee WTA, a US Open-ului în 2005 şi a Turneului Campioanelor în 2002 şi 2003, jucarea finalelor la Australian Open în 2004 şi Roland Garros în 2001 şi 2003.

Din cauza multiplelor accidentări Kim decide să se retragă din activitatea competiţională, în 2007.  „Motivaţia nu mai e aceeaşi. Accidentările au un cuvânt greu de spus. Mi-am dat seama că priorităţile mele acum în viaţă sunt altele. Pregătirile pentru nuntă, fericirea şi sănătatea mea sunt mai importante decât orice pe lumea asta”, şi-a motivat Kim retragerea. 

A scris o carte pentru suporteri

„Fanii mei” este o carte dedicată suporterilor jucătoarei Kim Clijsters, care au fost alături de ea indiferent de rezultate. Zeci de mii de oameni i-au trimis scrisori pentru a o felicita, pentru a-i transmite iubirea, suportul şi profunda admiraţie.

Cartea, care a apărut în septembrie 2007, surprinde momentele cele mai distractive şi inedite din cariera sportivei, dar şi părţi de text din scrisorile pe care fanii le-a trimis lui Kim. Cartea, care are 192 de pagini, mai include şi fotografii din cariera sa strălucită. Tot pentru fani, în acelaşi an al retragerii sale (2007), Kim a organizat o zi a fanilor, pe care i-a invitat la „Kim’s Land” („Ţara lui Kim”).

Chiar dacă au fost peste 100.000 de cereri de bilete, la petrecere n-au putut fi acceptaţi decât 10.000, care şi-au petrecut o zi întreagă cu idolul lor. „Kim a avut această idee cu doi-trei ani înainte. Voia ceva special pentru fanii săi, o zi în care să fie dedicată numai lor. Iată că visul ei s-a împlinit, la fel ca alte două: s-a măritat şi aşteaptă un copil”, a declarat în acea zi specială, organizatorul şi unul dintre prietenii jucătoarei, Bob Verbeeck.

„Realizez că am adunat atât de mulţi fani pe care poate, câteodată, i-am dezamăgit şi de aceea vreau să îi adun la un loc şi să le redau încrederea. Totodată vreau să le mulţumesc pentru loialitate şi pentru multele scrisori pe care le primesc de la ei. Pentru ei am făcut această zi specială şi mi-am dedicat timpul liber pentru a scrie această carte. Sper să se regăsească în ea aşa cum m-am regăsit eu în scrisorile lor”, a spus Clijsters.

image

La a doua carieră



Kim Clijsters a anunţat la sfârşitul lunii trecute că se va întoarce în circuitul profesionist în august, când va participa la trei turnee oficiale WTA. Este vorba despre US Open şi competiţiile din Cincinnati şi Toronto. Până atunci, belgianca va lua parte la câteva meciuri demonstrative, printre care şi la Diamond Games din ţara sa natală. Chiar dacă la început acesta a fost şi scopul revenirii sale pe teren – să joace în partide demonstrative – setea de concurs a împins-o să meargă mai departe şi să ceară wild-carduri pentru turneele oficiale.

Astfel, a început să se antreneze încă de la începutul anului pentru o revenire cât mai bună pe terenul de tenis. Kim va testa anul acesta cât de bine se vor combina antrenamentele şi competiţiile din întreaga lume cu viaţa de familie.

La 10 august, Clijsters va juca primul său meci oficial la turneul din Cincinnati, prima competiţie de când s-a retras în 2007. În următoarea săptămână, jucătoarea va fi prezentă la concursul de la Toronto, iar apoi, la 31 august, se va întoarce pe terenurile de la Flushing Meadows, acolo unde în 2005 câştiga, la simplu, singurul turneu de Mare Şlem.

„Totul a început cu pregătirea pentru gala meciului de la Wimbledon. Mi-a plăcut atât de mult să fiu din nou la antrenamente în zilele mele cele mai bune, încât foamea de mai mult a venit automat”, a spus Clijsters.

„Privesc această oportunitate ca pe o a doua carieră, nu ca pe o revenire, deoarece mă aflu acum într-o situaţie în care pentru mine tenisul nu mai înseamnă 24 de ore pe zi. Vom vedea cum fiica mea, Jada, eu şi toţi cei care mă înconjoară vom răspunde acestei provocări”, a completat jucătoarea din Belgia. Clijsters va juca primul ei meci demonstrativ, la 17 mai, pe terenul central de la Wimbledon la ceremonia de oficiere a acoperişului retractabil.

image

Cred că va fi capabilă să atingă nivelul pe care îl avea înainte de retragere şi cred că poate ajunge la un stadiu chiar mai înalt.

image


Serena Williams
nr. 1 mondial WTA

A câştigat trofeul Fed Cup

image

În al doilea an după ce a fost selecţionată în echipa Belgiei de Fed Cup, în 2001, Kim Clijsters a câştigat împreună cu jucătoarele Laurence Courtois, Els Callens şi Justine Henin cel mai râvnit trofeu al competiţiilor pe echipe din întreaga lume. Belgiencele au învins formaţia similară a Rusiei cu scorul de 2-1. Clijsters a dispus de ex-sovietica Elena Dementieva cu 6-0, 6-4, iar Justine Henin de Nadia Petrova cu 6-0, 6-3.

Tot cu Kim Clijsters în echipă, Belgia a ajuns în finală şi în 2006, după ce a învins acasă Statele Unite cu 4-1. Din cauza unei accidentări, belgianca nu a putut fi prezentă şi în ultimul act în faţa Italiei. Astfel, compatrioatele ei au pierdut, pe teren propriu, în faţa „peninsularelor”, cu 3-2. 2006 a fost şi ultimul an în care Kim a fost  prezentă în echipa de Fed Cup, în primăvara anului următor ea anunţându-şi retragerea din activitatea sportivă.

PREMII
Decorată de Regele Albert al II-lea

După un an plin de realizări profesionale în 2003, Kim Clijsters a fost recompensată pe măsură de ţara ei. Ea a fost decorată la Bruxelles de Regele Albert al II-lea şi de prim-ministrul Guy Verhofstadt cu Marea Cruce a Ordinului „Coroana lui Leopold”.

image



FAMILIE
S-a măritat cu un baschetbalist

Jucătoarea belgiană de tenis Kim Clijsters s-a căsătorit în vara anului 2007 cu Brian Lynch, baschetbalist american de la clubul Bree. Clijsters şi Lynch formează un cuplu din primăvara anului 2005 şi au împreună, de anul trecut, o fetiţă, pe nume Jada Ellie.

image



TINEREŢE
A fost logodită cu Lleyton Hewitt

Kim Clijsters şi tenismenul australian Lleyton Hewitt s-au cunoscut în anul 2000, la Australian Open, şi s-au logodit în decembrie 2003. Planul lor era să se căsătorească doi ani mai târziu, ceea ce nu s-a mai întâmplat, ei despărţindu-se în toamna anului 2004. 

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite