Miron Cozma, hotărât să zdruncine sistemul penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, va fi eliberat la termen, mai exact pe data de 2 decembrie a.c. Comisia de Eliberări Condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova a

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, va fi eliberat la termen, mai exact pe data de 2 decembrie a.c. Comisia de Eliberări Condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova a avizat pozitiv cererea de eliberare a fostului "Luceafăr al huilei", iar, ieri, Judecătoria Sectorului 5 trebuia să analizeze dosarul lui Cozma. Numai că magistraţii au decis să trimită cauza la Curtea Constituţională, admiţând astfel excepţia de neconstituţionalitate invocată de avocatul lui Miron Cozma, Adrian Roşeţi.

Acesta a arătat că, în opinia sa, un judecător de la instanţă nu poate avea posibilitatea să revoce o decizie a unei comisii de la penitenciar, care este condusă tot de un judecător. "Dacă această excepţie va fi admisă, se va zdruncina întreg sistemul penitenciar românesc, întrucât decizia comisiilor va rămâne definitivă", a declarat Adrian Roşeti.

De asemenea, magistraţii au admis excepţia de neconstituţionalitate invocată de Asociaţia Victimelor Mineriadelor cu privire la părţile care pot fi parte într-un proces. Până la o decizie a Curţii Constituţionale, dosarul lui Miron Cozma este suspendat. Propunerea de eliberare condiţionată a lui Miron Cozma a fost avizată pozitiv pe 16 noiembrie de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova.

Cozma execută în Penitenciarul Rahova pedeapsa de 10 ani la care a fost condamnat pentru infracţiunile comise în timpul mineriadelor din 1991 şi 1999. El a fost graţiat în decembrie 2004 de fostul preşedinte al României Ion Iliescu, după ce în 1999 fusese condamnat la 18 ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat. (Liliana Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite