Miron Cozma se reintoarce la puscarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanta suprema a hotarat, ieri, mentinerea deciziei de condamnare de catre Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani de detentie a lui Miron Cozma in dosarul Costesti. Avocatii sai vor face astazi cerere

Instanta suprema a hotarat, ieri, mentinerea deciziei de condamnare de catre Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani de detentie a lui Miron Cozma in dosarul Costesti. Avocatii sai vor face astazi cerere de contopire a pedepselor si eliberare conditionata. Pana la analizarea solicitarilor, Cozma va fi reincarcerat. La ora 13.13, ceasul rau pentru Miron Cozma, instanta suprema a dat verdictul: fostul conducator al minerilor trebuie sa execute 10 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul fostului lider al minerilor si au mentinut condamnarea decisa in urma cu un an de Curtea de Apel Bucuresti. Totodata, se mentine si interdictia de a intra in Capitala si in Valea Jiului timp de 5 ani. Miron Cozma nu a fost prezent in sala de judecata in momentul pronuntarii sen-tintei. Viorel Dumitrescu, avocatul lui Cozma, a declarat ca astazi va depune la Curtea de Apel Bucuresti doua cereri: una prin care solicita contopirea pedepsei din acest dosar cu cea din dosarul mineriadei de la Stoenesti si una privind eliberarea conditionata. In dosarul Stoenesti, Miron Cozma a fost condamnat la 18 ani de detentie, insa aceasta pedeapsa a fost gratiata prin decret prezidential in decembrie anul trecut. Prin contopirea pedepselor, lui Miron Cozma i se vor reduce cei 7 ani si 8 luni pe care i-a executat deja, urmand sa mai stea dupa gratii doar 2 ani si patru luni. Pentru acestia, avocatul sau depune cerere de eliberare conditionata. Pana la analizarea celor doua cereri de catre o comisie special constituita, Miron Cozma trebuie reincarcerat, magistratii urmand sa emita pe numele sau un mandat de executare. Viorel Dumitrescu a catalogat decizia instantei supreme ca fiind injusta, amenintand ca se va adresa CEDO. Ceilalti cinci lideri de sindicat - Romeo Beja, Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan - condamnati alaturi de Miron Cozma in dosarul Costesti la cate 5 ani de detentie trebuie sa se predea autoritatilor, decizia fiind definitiva si irevocabila. Cozma si cei cinci lideri sindicali sunt acuzati ca, in ianuarie 1999, actionand impreuna, au determinat, inlesnit sau ajutat ca mase de oameni, din care unii erau chiar inarmati cu bate, rangi si topoare, sa comita fapte cu consecinte grave. In urma cu doua saptamani, Miron Cozma a declarat in fata instantei ca este nevinovat si ca minerii au iesit in strada din cauza neajunsurilor si, nicidecum, pentru a crea haos. El a admis totusi ca daca i se va respinge recursul isi va duce crucea pana la capat. Fostul ,Luceafar al huilei" a fost eliberat din Penitenciarul Rahova pe data de 14 iunie - exact in ziua in care se implineau 15 ani de la sangeroasa mineriada din 1990.
Victimele mineriadelor au asteptat condamnarea pe muzica hip-hop
Celebra melodie "Romania trezeste-te" , interpretata de formatia hip-hop "Moromezii", rasuna, ieri, in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde magistratii se pronuntau asupra recursului formulat de Miron Cozma la condamnarea de 10 ani decisa de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul mineriadei de la Costesti din 1999. Mai multi membri ai Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR) se adunasera, inca de la primele ore, in fata instantei supreme, ,inarmati cu bannere", cerand arestarea lui Cozma.
Miron Cozma se considera haiduc si justitiar
Insotit de iubita sa Elena, fostul lider al minerilor a acuzat clasa politica, cea pe care o considera vinovata pentru soarta sa. Cozma a facut trimitere mai ales la PSD. Timp de peste 30 de minute, Cozma a explicat, cu lacrimi in ochi, ca fapta de subminare a puterii de stat pentru care a fost condamnat, nu exista. El a amenintat ca il va informa si pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ca Parchetul specifica in rechizitoriu ca macelul de la Costesti a inceput in urma unui telefon dat de un atasat al Ambasadei Rusiei. ,Romania va avea mari probleme pentru ca decide arestarea unor lideri de sindicat", a spus pe un ton apasat Cozma. Miron Cozma este convins ca odata cu arestarea sa, sindicalistul roman si spiritul revolutionar au disparut. "Am voie sa plec in strainatate, dar am interdictie in tara mea, ceea ce mi se pare inadmisibil", s-a mai plans Cozma. Intitulandu-se ultimul haiduc al mileniului, fostul ,Luceafar al huilei" a spus ca a depasit eliberarea conditionata cu un an si trei luni si ca normal ar fi sa nu fie incarcerat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite