Miron Cozma se întoarce: "Avem multe de discutat!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, eliberat după 10 ani de închisoare, a declarat că e hotărât să lupte împotriva politicienilor corupţi . Fostul lider al minerilor din Valea

>> Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, eliberat după 10 ani de închisoare, a declarat că e hotărât să lupte împotriva politicienilor corupţi .

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a părăsit, ieri, Penitenciarul Rahova. El a executat 10 ani de închisoare pentru mineriada din 1991, de la Costeşti. Cozma a reclamat faptul că a fost singurul care a plătit pentru cele şase mineriade care au zdruncinat România după 1989.

Duminică, 2 decembrie 2007, ora 10.11 a.m. Un capitol din istoria României a fost închis. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a fost eliberat, la zi, din penitenciar, după 10 ani de detenţie. Spre deosebire de decembrie 2004, când Cozma, graţiat şi reîncarcerat după 24 de ore, a lansat un tir de acuzaţii la adresa politicienilor români în frunte cu Ion Iliescu, acum, cel supranumit "luceafărul huilei" a trasmis un mesaj clar: "Cine crede că spiritul Miron Cozma a fost învins se înşală!".

Descris de specialişti ca fiind o persoană care trece uşor de la o stare la alta, Cozma a arătat ieri că filosofia nu a fost scrisă degeaba. "Ce nu te omoară te face mai puternic", a spus fostul lider al minerilor - în încercarea de a descrie viaţa din spatele gratiilor. El nu s-a sfiit să arate că este o victimă. Singura victimă.
Acuzaţii la adresa politicienilor corupţi

"Am făcut 10 ani de puşcărie pentru că mi-am făcut datoria de lider de sindicat şi pentru că am avut curajul să lupt împotriva politicienilor corupţi. Vin din puşcărie şi n-am văzut niciun politician corupt acolo", a declarat Cozma imediat după ce şi-a făcut apariţia pe porţile imense ale Penitenciarului Rahova. Zgârcit în declaraţii, Miron Cozma a ţinut să precizeze însă că are multe de spus, dar că deocamdată doreşte să se liniştească şi să-şi revadă familia.

Şi-a îmbrăţişat pentru câteva secunde iubita, cea care în urmă cu trei ani i-a luat locul în inima "luceafărului huilei" Marilenei Niţu. S-a grăbit apoi să urce în maşina care îl aştepta la ieşirea din penitenciar. Avocatul Adrian Roşeţi i-a întins să semneze actele prin care solicită suspendarea temporară a interdicţiei de a intra în Capitală şi în Petroşani timp de cinci ani.

Plângeri la CEDO

Miron Cozma are interzise, până în 2014, o serie de drepturi civile, printre care cel de a alege sau de a fi ales. Avocatul lui Miron Cozma a precizat că va ataca aceste interdicţii şi şi-a exprimat convingerea că statul român va plăti scump la CEDO pentru încălcarea drepturilor clientului său. Însuşi Cozma a dovedit ieri că legile ţării nu-i sunt străine. El a invocat chiar Constituţia României, respectiv articolul 25, prin care oricărui cetăţean îi este garantat dreptul la liberă circulaţie. "În Petroşani mai înţeleg să am interdicţie, dar în Bucureşti, de ce? Le e frică de mine", s-a întrebat fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

Patru încarcerări şi o graţiere revocată

Miron Cozma a părăsit penitenciarul după mai multe condamnări, o graţiere, revocarea acesteia şi patru încarcerări. De trei ori a ajuns în faţa Comisiei de Eliberări Condiţionate. Tot de atâtea ori, comisia a dat aviz pozitiv. Numai că de două ori instanţele au respins eliberarea lui, iar o dată - în urmă cu doar câteva zile - judecătorii au decis trimiterea dosarului la Curtea Constituţională. Avocaţii au invocat neconstituţionalitatea faptului că instanţele pot menţine în închisoare persoane pe care Comisiile de Eliberare Condiţionată le propun pentru eliberare. În cazul în care Curtea Constituţională va admite această excepţie, Miron Cozma va revoluţiona sistemul penitenciar.

Valea Jiului e în fierbere

Cei mai entuziasmaţi de eliberarea lui Miron Cozma par a fi disponibilizaţii din minerit. Foştii ortaci care şi-au pierdut slujbele şi banii încasaţi drept plăţi compensatorii, ajunşi în momentul de faţă să trăiască de pe o zi pe alta din furtul de fier vechi sau din ajutorul oferit de stat în baza venitului minim garantat, sunt bucuroşi de punerea în libertate a lui Cozma.

Aceştia consideră că reîntoarcerea lui Miron în Valea Jiului le-ar îmbunătăţi viaţa. "Dacă se întoarce în Vale, cred că toată lumea va fi alături de el. S-ar crea locuri de muncă şi pentru noi, pentru că el ştie cum să ceară guvernanţilor o viaţă mai bună pentru oameni. Nu trebuie să facă greve sau scandal pentru a obţine ceea ce ne dorim, ci doar să negocieze aşa cum ştie el mai bine", declară Gheorghe Pancea, fost miner la Exploatarea Minieră Dâlja. Mare parte a foştilor ortaci din Valea Jiului mai cred că Miron Cozma a fost un "deţinut politic" şi că fost "găsit <<ţapul ispăşitor>> pentru mineriade".

Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, organism sindical înfiinţat chiar de Cozma, şi-a anunţat sprijinul pentru reintegrarea în societate a acestuia. Preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş, a spus că organizaţia l-a susţinut moral şi financiar pe Cozma cât a fost închis.

Ţeluri pentru Cozma

"Declaraţiile lui Cozma de la poarta închisorii nu cred că au fost spontane. Cred că ştia că va spune asta şi şi-a pregătit, ca atare, discursul. Ceea ce m-a surprins pe mine este că Miron Cozma a pus în discursul public un argument din care inclusiv preşedintele Băsescu şi-a făcut un prim slogan de campanie electorală: <> ", spune conf. univ. dr. Marius Pieleanu (SNSPA). Sociologul Pieleanu nu exclude nici posibilitatea ca, inclusiv în zona lumii interlope, Miron Cozma să aibă un cuvânt de spus. "Lumea interlopă îi poate asigura o finanţare substanţială, prin care el să-şi construiască propria carieră politică, mai ales că va poza în fost deţinut politic. Părerea mea este că el nu-şi va construi o nouă organizaţie politică, ci va încerca să se apropie de partidele mici. Chiar PNG-ul lui Gigi Becali poate reprezenta o oportunitate pentru Miron Cozma", afirmă Pieleanu. (Ch. Levant)

Constantinescu: Populismul favorizează apariţia personajelor tip Miron Cozma

Fostul preşedinte Emil Constantinescu declară că nu atât Miron Cozma, dar personaje de tipul său ar putea juca un rol dacă populismul demagogic degenerează în populism violent.
"Miron Cozma a jucat în societatea românească rolul antisistem. A reprezentat ultima zvârcolire a regimului comunist care, pierzând bătălia politică cu democraţia, a folosit sintagma clasei muncitoare, opunând o parte a societăţii, alteia. În mod normal, personaje ca el nu ar trebui să mai intereseze pe nimeni", afirmă Constantinescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite