Miron Cozma îşi execută pedeapsa până la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma rămâne în închisoare, ca urmare a deciziei luate ieri de Tribunalul Bucureşti, care a admis recursul procurorilor împotriva eliberării

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma rămâne în închisoare, ca urmare a deciziei luate ieri de Tribunalul Bucureşti, care a admis recursul procurorilor împotriva eliberării condiţionate hotărâte, pe 9 ianuarie, de Judecătoria Sectorului 5. Cozma mai are de stat după gratii nouă luni şi jumătate. "Tribunalul, în majoritate, admite recursul Parchetului, casează hotărârea şi, rejudecând în fond, dispune ca inculpatul să aibă dreptul de a reitera o cerere de eliberare condiţionată la 15 noiembrie 2007", adică cu doar două săptămâni înainte de eliberarea de drept - pe 2 decembrie. Unul dintre magistraţi nu a fost de acord cu menţinerea fostului "Luceafăr al huilei".

100 RON - cheltuieli de judecată

Instanţa a mai dispus ca Miron Cozma şi Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România să plătească fiecare câte 100 de lei cheltuieli de judecată. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a fost condamnat de-a lungul timpului la 80 de ani de închisoare, din care a efectuat aproape nouă ani. Liderul minerilor a fost condamnat la şapte ani şi 11 luni de închisoare pentru mineriada din 1991, pedeapsă deja executată, şi la încă 10 ani pentru mineriada de la Costeşti. El a fost graţiat în 2004 de Ion Iliescu, însă reacţiile imediate ale clasei politice şi ale societăţii civile l-au determinat pe fostul preşedinte să revoce graţierea. Cozma a câştigat însă în instanţă graţierea acordată de Iliescu. În octombrie 2005, Curtea de Apel Bucureşti a contopit, la cererea lui Cozma, pedepsele primite pentru mineriadele din septembrie 1991 şi ianuarie 1999. Curtea a decis astfel să contopească pedeapsa de şapte ani şi 11 luni pentru mineriada din 1991- executată deja din pedeapsa de 18 ani de închisoare - cu cea de zece ani dată de instanţa supremă în dosarul mineriadei de la Costeşti.

Bileţelul Justiţiei, la dosar

Avocatul lui Miron Cozma, Adrian Roşeţi, s-a arătat indignat de decizia tribunalul şi a acuzat instanţa de imparţialitate. "Judecătorilor le este frică să aplice legea, când la dosar sunt hârtii cu antetul Ministerului Justiţiei", ne-a spus avocatul. Roşeţi susţine că la dosar a fost depusă o adresă semnată de un director din MJ, care avea ataşat un memoriu, "o singură filă A4", al Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România. AVMR solicita ca "Luceafărul" să nu fie eliberat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite