Mircea Băsescu: „Traian ar fi spus: «Împuşcaţi-mă!»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Băsescu
Mircea Băsescu

În timp ce preşedintele i-a ironizat pe ziariştii care i­‑au cerut vineri explicaţii legate de acuzaţia de trădare adusă Regelui Mihai, fratele său, Mircea Băsescu (foto), a intervenit ieri pentru a-i lua apărarea şi pentru a susţine că Traian Băsescu nu are de ce să-şi ceară scuze fostului suvern, întrucât nu l-a jignit, ci a spus „adevărul istoric“.

„Păi, dacă ar fi fost Traian în locul lui, ar fi spus: «Împuşcaţi-mă!» Nu ar fi abdicat. Sunt atâtea exemple de regi care au fost omorâţi. Dacă Regele Mihai nu ar fi abdicat, probabil că ar fi fost omorât şi atunci ar fi devenit un erou. Alteţa Sa nu a fost jignită de ceea ce a spus fratele meu, acesta este adevărul", a susţinut Mircea Băsescu, citat de replicaonline.ro.

Devenit brusc „expert" în istorie, Mircea Băsescu a continuat acuzaţiile la adresa fostului suveran: „Alteţa Sa s-a bucurat când a fost decorat de Stalin... Alteţa Sa a scris şi a semnat cu mânuţa lui că renunţă la titlul de Rege şi trebuie să îi cerem scuze? Alteţa Sa nu mai e Rege pentru că a renunţat. Când îl va unge Patriarhul iar Rege, atunci va fi Rege din nou".

Mircea Băsescu a fost „deranjat" de liderii Opoziţiei care l-au apărat pe Rege şi şi-au „permis" să vorbească despre preşedintele „ales" ca despre un beţiv. Cel vizat a fost liderul PNL, Crin Antonescu: „I‑a luat apărarea Regelui, vorbind de preşedintele ales de majoritatea poporului ca fiind beţiv... Păi, cum poate să vorbească aşa? Este preşedintele, ales de majoritate, democratic, iar el ca profesor ar trebui să ştie noţiuni de genul «demos kratos»".

Federaţia Evreilor, în dezacord cu Băsescu

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a precizat pentru „Adevărul" că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la implicarea Regelui Mihai în Holocaust vor fi dezbătute în Comitetul FCER de la 1 iulie. Vainer s-ar bucura dacă preşedintele ar face clarificări legate de atacul la adresa Regelui la discursul pe care îl va susţine mâine în Parlament. „A fost un atac surprinzător. Regret sincer că trebuie să intervin din respect pentru adevărul istoric, aşa cum l-am trăit eu, dar decizia era la Ion Antonescu", a comentat deputatul. Casa Regală, prin Regina-mamă Elena, a avut un comportament special, încercând să‑i ajute pe evrei, a amintit Vainer. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite