Mircea Geoană: "Riscăm să fim percepuţi că susţinem grupuri antireformiste"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul social-democrat este conştient că partidul său are în mână echilibrul politic Preşedintele PSD, Mircea Geoană, este primul lider de partid care a vizitat noul şi modernul

Liderul social-democrat este conştient că partidul său are în mână echilibrul politic

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, este primul lider de partid care a vizitat noul şi modernul sediu al redacţiei Adevărul, invitat fiind la "Interviurile 2+1". Aflându-ne înaintea unei săptămâni politice de foc, discuţia cu liderul principalului partid de opoziţie a fost axată, evident, pe conflictul din sânul puterii. Un conflict în care PSD ar putea fi chemat să arbitreze, având în vedere ponderea sa parlamentară importantă. Întrebat de redactorii ziarului Adevărul care ar fi şansele, exprimate în procente, ca PSD să iniţieze o moţiune de cenzură în cursul acestei săptămâni, Mircea Geoană a răspuns: "Sută la sută, dacă premierul Călin Popescu Tăriceanu nu se prezintă cu un guvern restructurat".

- Aţi cerut PNL să facă un guvern restructurat. De ce aţi susţine un guvern PNL minoritar, slab?
- Fiindcă România nu mai poate să stea în această criză. Costurile politice şi economice sunt deja mari. Aşa nu mai putem continua. Dar nu am luat decizia de a susţine un guvern minoritar PNL, ci de a susţine în parlament, punctual, un guvern care să fie capabil să asigure un minim de stabilitate şi de coerenţă.

- Reformulăm: este vorba de un guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu.
- Este prima opţiune care ar garanta stabilitate, aceea de a menţine guvernul în funcţie.

- Aţi mai rămâne partid de opoziţie, dacă aţi susţine un guvern, fie el şi minoritar?
- Vom fi şi vom rămâne în Opoziţie, atâta vreme cât acest lucru este necesar şi util. Oricum, noi vrem să revenim la putere prin alegeri. Este adevărat, faptul că am câştigat alegerile din 2004 ne dă un anumit drept.

- Puteţi să vă câştigaţi acest drept chiar acum.
- Nu poţi întoarce mortul de la groapă! Faptul că Traian Băsescu a deturnat alegerile din 2004 este o realitate politică de care trebuie să ţinem cont. Există un guvern şi acum trebuie să explorăm toate posibilităţile de asigurare a stabilităţii.

- Şi care ar fi opţiunile?
- Prima ar fi un guvern restructurat şi urmează să vedem dacă are susţinere parlamentară. A doua opţiune este un alt guvern, cu căutarea unui sprijin în parlament.

- Vă gândiţi la un guvern cu altă compoziţie?
- Eventual cu altă compoziţie. Eu doar vă expun posibilităţile care decurg din regulile jocului democratic şi din prevederile Constituţiei. Ar mai fi şi a treia variantă - constituirea unui guvern de tehnicieni, care să pregătească alegeri anticipate pentru toamna acestui an, la care am putea să cuplăm şi alegerile pentru Parlamentul European.

- Vi se pare fezabilă această variantă?
- Dacă primele două nu se dovedesc viabile, evident că rămâne opţiunea unui guvern de tehnicieni, care să asigure imparţialitatea desfăşurării alegerilor. Dar avem o mare problemă.

- Că rezultatele alegerilor anticipate vor ieşi la fel?
- Nu. PSD le va câştiga cu peste 30 la sută. Problema este că în această perioadă se joacă miza importantă a clauzei de salvgardare. Şi, pentru a reuşi, este nevoie de un guvern puternic. Este ceea ce mă îndeamnă să spun că primele două variante sunt de preferat.

- Există în PSD un curent favorabil colaborării cu PD?
- Nu. Există în PSD o evaluare de oportunitate, cum se întâmplă în orice partid. Şi există colegi care se întreabă dacă nu cumva ar trebui să ne întoarcem la momentul politic din noiembrie 2004 şi să ne asumăm guvernarea. Într-o asemenea variantă, prima întrebare ar fi cu cine facem majoritatea. Ei bine, ultima opţiune, într-o asemenea situaţie, este legată de PD.

- Dar este adevărat că, după runda de consultări de la Cotroceni, urma să fiţi chemaţi din nou la discuţii? Atunci când a apărut pe piaţă informaţia, s-a speculat că aţi fi căzut deja la o înţelegere cu preşedintele şi cu PD.
- Nu. Preşedintele a invocat posibilitatea ca toţi liderii de partide să fie chemaţi din nou, pentru o discuţie finală.

- Da, numai că unii fuseseră anunţaţi că ar mai urma o întâlnire, iar alţii nu ştiau. PSD fusese anunţat, spre deosebire de PNL, şi de aici speculaţiile.
- N-a fost vorba numai de PSD. A fost o intenţie la care preşedintele a renunţat, văzând probabil că PNL a venit cu o delegaţie din eşalonul doi, iar PRM n-a venit deloc.

"Nu avem în spate grupuri economice sau media"

- Dacă ar fi să susţineţi un guvern puternic, aţi impune şi un anumit set de politici?
- Cu siguranţă. În primul rând, un criteriu foarte clar de performanţă cu privire la absorbţia fondurilor europene. Nu avem voie să absorbim doar patru la sută din fonduri! Apoi, bineînţeles, sunt chestiuni de natură socială, legate de pensionari, de zecile de mii de oameni care sunt pe punctul de a fi aruncaţi din case, evident şi o strategie energetică.

- Aţi umbla şi la cota unică de impozitare?
- Datorită constrângerilor constituţionale, premierul nu va putea veni şi cu un nou program de guvernare. Dar la o guvernare social-democrată, vom veni, în mod cert, cu un pachet fiscal coerent. Vom păstra cota unică pentru firme la 16 la sută, pentru că nu vrem să le afectăm competitivitatea. În schimb, la venitul personal vom veni cu două trepte: 19 la sută pentru cei care depăşesc un anumit nivel şi 14 la sută pentru cei cu venituri mai mici. În plus, avem şi propunerea de a scădea CAS-ul cu şapte la sută. În acest moment însă, probabil că premierul va opta pentru păstrarea actualei politici fiscale.

- Credeţi că electoratului PSD i-ar plăcea să susţineţi un guvern PNL?
- Există un risc de percepţie - şi vă spun clar că n-avem nicio intenţie să fim asociaţi unor grupuri de interese care doresc să se opună evoluţiei sistemului de justiţie în România. Iar adversarii noştri vor face orice pentru a împărţi iarăşi lumea în două, între cei buni şi cei răi. PSD nu are în spate grupuri economice, nici grupuri media. Mai mult, ne-am făcut partea noastră de curăţenie internă. Va fi însă o luptă de imagine şi în mod cert Traian Băsescu şi cei de la PD vor încerca să prezinte asocierea sau un eventual sprijin pentru un guvern minoritar ca pe unirea forţelor celor care au foarte mulţi bani, foarte multă influenţă şi care se opun reformelor. Nu că PD-ul ar fi un partid sărac sau că oamenii săi nu au profitat cu toate mâinile cât au fost la guvernare. Dar există un risc de imagine pentru noi şi a rămâne în această perioadă în Opoziţie cred că este un lucru foarte bun.

Vom păstra cota unică pentru firme la 16 la sută, pentru că nu vrem să le afectăm competitivitatea
Mircea Geoană

"Bunul cel mai preţios în politică este percepţia publică"

- Dacă Adrian Năstase nu va fi condamnat, ce rol va avea în partid?
- Aici sunt două paliere. Unul politic, al preţului pe care îl plăteşti pentru imaginea pe care ţi-ai creat-o. Şi mai este palierul juridic, în care există prezumţia de nevinovăţie, dar în care plăteşti dacă ai încălcat legile.

- Consideraţi că aceste paliere sunt complet paralele?
- Bunul cel mai de preţ al politicianului în democraţie este percepţia publică. Ca om politic eşti judecat după percepţia publică. Deci, percepţia publică îi va da lui Adrian Năstase verdictul dacă îşi va putea continua la nivel înalt cariera politică sau dacă drumul său s-a încheiat.

- Cât mai rezistaţi în Opoziţie?
- La ora asta, 40 la sută din toţi primarii şi aleşii locali din România sunt la PSD. Au fost plecări, e adevărat, dar chiar şi aşa, PSD-ul are 30 la sută din parlament şi 40 la sută din administraţia locală. Deci, dacă am rezistat doi ani şi ceva în Opoziţie în perioada asta foarte grea, acum e floare la ureche.

- Cum apreciaţi actuala politică a României faţă de Republica Moldova, în special cea de vize şi cetăţenie?
- Procedăm foarte greşit. Atunci când Traian Băsescu spune aproape public că planul său este unificarea cu Republica Moldova în interiorul Uniunii Europene, ce credeţi că se întâmplă la Chişinău? Se retrag în braţele ruşilor. Pentru că, în acest moment, acolo există o ţară independentă şi nimeni nu doreşte să se simtă înghiţit, chiar dacă este vorba de România. Ideea de a da un milion de cetăţenii româneşti pentru moldoveni este şi nerealistă, şi indecentă faţă de partenerii europeni. Fiindcă nu acesta a fost contractul cu ei. Şi este şi criminal pentru viitorul proiectului nostru. A lăsa Moldova numai cu ruşi, ucraineni, găgăuzi reprezintă pentru noi abandonarea de fapt a proiectului de destin comun cu Republica Moldova în viitor.

- De aceea aţi propus "loteria vizelor"?
- Nu s-a înţeles bine. Nu era vorba de loteria vizelor, ci de o politică de tip "green card".

Cum comentează

Ascensiunea extremei drepte. Dacă nu vom găsi un răspuns pentru categoriile de oameni care au nevoie de sprijin şi care se simt abandonaţi, atunci avem o problemă nu numai electorală, dar şi morală. PSD-ul are un bazin electoral potenţial de peste 40 la sută şi astăzi. Depinde de noi dacă putem să-l umplem cu mesaje, cu personaje credibile. Dar dezgustul faţă de clasa politică tradiţională, care alimentează creşterea lui Vadim şi a lui Becali în acest moment, reprezintă un risc comun pentru toate partidele afiliate la familii politice europene consacrate. Şi riscul acesta îl împărţim şi cu Traian Băsescu, şi cu PD, şi cu PNL.

Ascensiunea lui Marian Vanghelie. Este preţul democraţiei din partid, dar şi un fenomen mai larg. O anumită tipologie de politicieni începe să prindă, mai ales la publicul tânăr, fără oportunităţi, fără repere morale. Dar Vanghelie cel puţin, faţă de Becali, de exemplu, are un imens avantaj. El chiar a pornit de jos, fiind şi de etnie romă, faţă de care există o prejudecată profundă a românilor. Deci, între cineva care a muncit şi a pornit de jos şi cineva care a făcut avere peste noapte, din nu ştiu ce speculaţii imobiliare, spun că Vanghelie are un parcurs social oarecum legitim. Dar PSD-ul nu este un partid al exceselor, iar Vanghelie are obligaţia să evolueze. El va trebui să facă un efort să se cultive, să-şi tocească o parte din asperităţi. Cred că trebuie să-i dam o şansă. Dacă va confirma, bine, dacă nu, asta e viaţa!

Roaming mai scump pentru romani. Sunt foarte preocupat, pentru că există un lobby evident din partea ţărilor care au ocupat poziţii economice importante în ţările balcanice, şi mă refer aici la Grecia. Vom încerca să mobilizăm grupul socialist pentru a putea să ne trateze pe picior de egalitate cu ceilalţi. Nu cred că este normal ca românii şi bulgarii să plătească tarif de roaming mai mare decât restul Europei. Suntem europeni sau nu?

Minutul de adevăr...

- Alegeri anticipate sau la termen?
- La termen.

- Ce preferaţi, PD sau PNL?
- Niciunul.

- Băsescu sau Tăriceanu?
- Niciunul.

- Iliescu sau Năstase?
- Iliescu.

- Vanghelie sau Oprescu?
- Amândoi.

- America sau Europa?
- Amândouă.

- Se poate?
- Se poate.

- Pe axă sau în afara ei?
- Pe mediană.

Ce îl frământă

Mă preocupă în modul cel mai serios criza politică prelungită care riscă să distrugă bruma de încredere pe care românii o mai au în clasa politică românească. Sigur, ca partid de opoziţie, primul reflex este să spui: ce bine că se omoară între ei cei de la putere! Dar dezgustul faţă de clasa politică tradiţională alimentează creşterea lui Vadim şi a lui Becali şi este un risc comun pentru toate partidele din România.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite