Minunea din Focşani: o parte a străzii - oraş, cealaltă - sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Mugur. Pe partea dreaptă, a orăşenilor, trece un Mercedes, în timp ce partea stângă,  a „sătenilor“, este circulată de o căruţă
Strada Mugur. Pe partea dreaptă, a orăşenilor, trece un Mercedes, în timp ce partea stângă, a „sătenilor“, este circulată de o căruţă

Pe strada Mugur, cei care au case pe dreapta aparţin de oraş, iar cei de vizavi, de comuna Goleşti.

Pe strada Mugur, aflată la marginea municipiului Focşani, cu ieşire pe E85, trăiesc 200 de familii. Adică, în jur de 500 de suflete. În mod paradoxal, strada se află pe teritoriul administrativ a două localităţi, astfel că jumătate dintre cetăţeni locuiesc la oraş, în Focşani, altă jumătate locuiesc la ţară, respectiv în Goleşti. Astfel, mai în glumă, mai în serios, cei de pe dreapta străzii spun despre cei de vizavi că sunt „nişte ţărani".

Orăşeanul Gică înjură

Orăşenii şi sătenii străzii Mugur înfruntă aceleaşi condiţii vitrege în ce priveşte starea drumului şi utilităţile, însă reciprocitatea nu mai este valabilă şi în cazul impozitelor, pentru că, în această situaţie, orăşenii plătesc dublu faţă de vecinii lor de peste drum, „ţăranii".

Pentru că pe buletin figurează cu domiciliul în Focşani, Gică Firică spune că plăteşte un impozit anual de peste 200 de lei, în condiţiile în care vecina de peste drum, din Goleşti, a plătit pentru aceeaşi suprafaţă 100 de lei. „Vedeţi cum arată strada. Dacă mergem cu cizme de gumă în picioare, înseamnă cu nu ne putem numi cetăţeni de la oraş. Nici autorităţile nu ştiu de cine aparţine strada. Noroc că noi, cei de la Focşani, avem contract cu firma care vine să ia gunoiul de la Goleşti, că de alte servicii nu beneficiem", spune Gică Firică.

Săteanca Steluţa aşteaptă soluţii

Vecina de peste drum, „de la ţară, Steluţa Odobeşteanu, recunoaşte că nu există niciun fel de diferenţă între cei care locuiesc pe strada Mugur, cu excepţia taxelor pe care le plătesc. „Când am venit aici, acum 20 de ani, nu mă gândeam că o să rămânem tot fără utilităţi, fără stradă asfaltată. Este o lipsă totală de responsabilitate a celor care ne conduc şi cred că se putea ajunge la o soluţie de compromis", îşi varsă amarul Steluţa Odobeşteanu.


Oamenii spun că edilii celor două localităţi se gândesc la ei doar din patru în patru ani, când sunt alegeri. „Vecinii îmi sunt martori. La patru ani vine câte o echipă de specialişti, măsoară drumul, ne promit că bagă canalizare, iar după ce trec alegerile numai ştie nimeni de noi", spune revoltat Corneliu Teodorescu.

Să vină Guvernul!

 Autorităţile din cele două localităţi spun că, odată cu semnarea acordului de bună vecinătate între edili, vor reuşi să rezolve o parte din problemele cu care oamenii se confruntă. „Vom stabili limitele administrative şi sperăm ca strada să fie în administrarea Primăriei Focşani. Ea este inclusă în programul guvernamental de asfaltare, dar trebuie o hotărâre de guvern care să consfinţească buna vecinătate dintre noi", a precizat primarul Decebal Bacinschi pentru „Adevărul". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite