Minune de Anul Nou!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aeronavă Boeing 737 care decola către Sharm el Sheikh a ieşit de pe pista aeroportului Otopeni după ce a lovit o maşină de întreţinere a balizajului Clipe de groază pentru 117

O aeronavă Boeing 737 care decola către Sharm el Sheikh a ieşit de pe pista aeroportului Otopeni după ce a lovit o maşină de întreţinere a balizajului

Clipe de groază pentru 117 pasageri ai unei curse charter TAROM, care tocmai decola spre staţiunea egipteană Sharm el Sheikh. Avionul Boeing 737-300 a ratat decolarea, după ce s-a izbit, la o viteză de aproximativ 200 de kilometri la oră, de o maşină a serviciilor de întreţinere a aeroportului. Numai profesionalismul piloţilor a făcut ca niciunul dintre pasageri să nu fie rănit. De spaimă, nouă dintre ei nu au mai avut curaj să-şi continue drumul spre Egipt cu un alt avion şi au renunţat la călătorie.

Incidentul s-a produs ieri, la ora 11.34, pe pista nr. 1 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă. Piloţii au primit permisiunea de decolare de la turnul de control şi aeronava a început să ruleze pe pistă. După aproximativ un kilometru, piloţii au văzut pe pistă un autoturism. Viteza de aproximativ 200 km/h şi cele 60 de tone ale avionului au făcut imposibilă evitarea impactului. Piloţii au reuşit totuşi să menţină controlul avionului şi să evite o catastrofă.

Aeronava a ieşit de pe pistă, a mai rulat aproximativ 300 de metri pe câmp şi s-a oprit pe o aripă în solul afânat. La locul incidentului au ajuns imediat mai multe echipaje ale pompierilor şi ambulanţa, dar, din fericire, nu a fost nevoie de intervenţia lor. Conform procedurilor în astfel de situaţii, pasagerii au fost evacuaţi pe toboganele de urgenţă. Oamenii au fost transportaţi cu două autocare într-o zonă restricţionată a aeroportului.
Un pilot cu experienţă pe acest tip de aeronavă ne-a declarat că lucrurile puteau fi mult mai grave dacă avionul s-ar fi aflat mai aproape de punctul de desprindere de la sol. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, piloţii ar fi trebuit să efectueze o aterizare de urgenţă în condiţiile în care trenul de aterizare din dreptul aripii stângi era distrus.

Clipe de coşmar

Pasagerii avionului Boeing 737-300 ne-au declarat că au trecut prin clipe de groază şi puţin a lipsit ca totul să se transforme într-o tragedie de proporţii.

"Avionul avea circa 200 de kilometri la oră, dar încă nu se desprinsese de la sol. Am auzit o bubuitură şi un hârâit puternic, ca şi cum ar fi agăţat ceva. Apoi avionul a rulat undeva în stânga pistei, pe un teren afânat. Ne-am speriat, dar nu am văzut nimic din cauza ceţei. Mulţi oameni au ieşit prin aripa avionului pe uşa de siguranţă. S-a deschis uşa din spate şi instantaneu s-a umflat toboganul", a declarat pentru Antena 3, Radu Cristea, unul dintre pasageri.

Cristea s-a declarat foarte mulţumit de profesionalismul piloţilor aeronavei implicate în accident. "Piloţii au reuşit să evite o tragedie, pentru că nu ne-am răsturnat, iar combustibilul nu s-a scurs, aşa că nu am fost în pericol", a mai spus Radu Cristea.

"S-a auzit o bubuitură puternică"

În aeronava implicată ieri-dimineaţă în incidentul aviatic s-a aflat şi Andreea Negru, jurnalist "The Money Channel", care ne-a povestit prin ce au trecut ea şi ceilalţi aproximativ 120 de pasageri, în timpul impactului cu maşina de pe pistă. "După ce ne-am îmbarcat, la ora 11.20, am fost anunţaţi că vom avea o mică întârziere, din cauza traficului aerian. În jurul orei 11.30 aeronava s-a pus în mişcare, dar imediat s-a auzit o bubuitură puternică. Nu ne-am dat seama ce se întâmplă.

Ne-am speriat foarte tare, dar ni s-a spus să stăm liniştiţi. După numai câteva secunde însă, ni s-a spus să părăsim de urgenţă nava. Deja în avion se simţea miros de fum. Am fost evacuaţi pe uşile de urgenţă. Lumea era panicată, chiar îngrozită, dar nimeni nu a fost rănit", a declarat pentru "Adevărul" jurnalista Andreea Negru.

Angajaţi neglijenţi

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă, Valentin Iordache, a calificat incidentul drept unul foarte grav. Potrivit acestuia, este vorba despre un caz clar de neglijenţă. De vină ar fi cei care se ocupă de coordonarea dintre operaţiunile companiilor de întreţinere, care operează pe aeroport, şi operaţiunile de zbor. Maşina, marca Kia minivan, aparţinând Departamentului Întreţinere Sol, transporta patru muncitori care schimbau becurile arse de la balizajul pistei. După efectuarea acestor operaţiuni, lucrătorii ar fi raportat turnului de control că pista este liberă. În mod inexplicabil, maşina nu a reuşit să părăsească zona.

Maşina aparţine unei firme private

Maşina implicată în incidentul aviatic aparţine firmei Uti Gemmo Servicii SRL, care asigură întreţinerea balizajului celor două piste ale Aeroportului Henri Coandă. Această societate asigură de mai mulţi ani, cu ajutorul utilajelor proprii, majoritatea lucrărilor de întreţinere a aeroportului. Mai precis, lucrătorii Uti Gemmo Servicii întreţin pistele, căile de acces, reţelele de electricitate etc. Firma, care are capital mixt româno-italian,
este administrată de Andrea Vignoli, Aldo Bevilacqua, Nereo Antonio Sartori, cetăţeni italieni, şi românul Ion Petre Obloja.

"Am urmat toate procedurile"

"După ce am urmat toate procedurile de decolare, după circa 400-500 de metri, am observat maşina şi nu am mai putut să o evit. Lângă vehicul erau două persoane care au degajat, una în dreapta, cealaltă în stânga. După impact am urmat procedura de oprire a decolării şi am ieşit de pe pistă în spaţiul verde, apoi s-a trecut la evacuarea pasagerilor", a declarat, ieri, Nicolae Dinescu, comandantul navei implicate.

A doua decolare, oprită de un atac de panică

În jurul orei 15.30, când al doilea avion cu 111 pasageri era în plin proces de decolare, o femeie a suferit un atac de panică. Din acest motiv, piloţii au trebuit să reţină aeronava la sol. Femeia a renunţat la excursie şi a coborât din avion.

Martorii spun că aceasta a început să plângă în momentul în care nava s-a pus în mişcare. O altă tânără, în vârstă de aproximativ 20-25 de ani, şi însoţitorul ei au hotărât să renunţe la excursie şi au coborât şi ei din aeronavă. Numărul celor care nu au mai plecat spre Egipt s-a ridicat astfel la nouă persoane. Iniţial, doar şase persoane îşi anunţaseră intenţia de a renunţa la zbor. Avionul a decolat până la urmă în jurul orei 16.00.

Anchetă dispusă de ministrul transporturilor

Imediat după incident, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a ordonat o anchetă de urgenţă. "Avionul este avariat la nivelul trenului de aterizare. Am dispus directorului Aviaţiei Civile, Cătălin Radu, să se deplaseze pentru anchetă şi pentru eliberarea pistei, la aeroportul Henri Coandă... Voi da sancţiunile care se impun, după efectuarea cercetărilor", a declarat ministrul.

La rândul său, directorul general al Aviaţiei Civile, Cătălin Radu, a spus că "va fi verificată respectarea procedurilor şi a coordonării decolării în cazul cursei TAROM care trebuia să plece spre Sharm el Sheikh. "Există proceduri speciale pentru fiecare tip de serviciu care se efectuează pe aeroport, există o coordonare", a declarat Radu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite