Ministrul Justiţiei: Nu s-a pus problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean
Titus Corlăţean

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a afirmat, miercuri, la RFI, că nu s-a pus niciodată problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constituţională sau să revoce nişte judecători, demnitarul fiind surprins de comunicatul CC şi de demersurile sale externe.

Marţi, Curtea Constituţională a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene, având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa CC şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, spune că a luat notă "cu surprindere despre acest comunicat al Curţii Constituţionale şi demersurile externe". "Cu surprindere, pentru că se vorbeşte acolo de măsuri preconizate, deci nişte chestiuni absolut ipotetice, care stau în mintea unora dintre judecătorii CC. Eu pot înţelege Opoziţia, care dezinformează şi manipulează şi acest lucru s-a întâmplat şi ieri şi în ţară şi în străinătate. Dar vreau să vă spun în termeni foarte fermi: nu s-a pus niciodată problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constituţională sau să revoce nişte judecători", a declarat la RFI, ministrul Corlăţean.

El a arătat că singura chestiune discutată a fost situaţia de posibilă incompatibilitate în cazul unuia dintre judecători, care în opinia Ministerului Justiţiei, şi-a încălcat norma imperativă şi constituţională.

În 28 iunie, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a sesizat Curtea Constituţională (CC) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la situaţia judecătoarei Iulia Motoc de la CCR, demnitarul considerând că aceasta se află în incompatibilitate.

"Trebuie să ajungem la o redefinire a Curţii Constituţionale"

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat că în viitorul mandat al Parlamentului va trebui să se ajungă la o redefinire a Curţii Constituţionale (CC), pentru a o scoate de sub "imperiul unor influenţe de ordin politic, nişte numiri ce pot avea conţinut politic".

"Trebuie să ajungem, dar asta într-o perioadă de calm, de linişte şi de reconfigurare a Constituţiei, în procesul de revizuire constituţională, care oricum va trebui început în viitorul mandat al Parlamentului, va trebui să ajungem la o redefinire a CC, ca să scoatem CC de sub imperiul unor influenţe de ordin politic, nişte numiri ce pot avea conţinut politic. Nu mai zic că în mod constant decizii importante pentru România au fost luate cu acel scor de 5-4, atât de comentat în presa românească. Deci cred că trebuie să ajungem la un mecanism de funcţionare şi de nominalizări la CC, care să aibă în centru exclusiv caracterul profesional, cunoştinţele de drept constituţional şi practica constituţională ca atribute ale acestor magistraţi", a afirmat, la RFI, Corlăţean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite