Ministrul sirian de externe, într-o vizită-supriză la Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două ţări, care nu au relaţii diplomatice din 1982, sunt pe calea reconcilierii "năşite" de SUA

Pentru prima oară după debutul războiului din Irak, un membru al guvernului sirian a vizitat Bagdadul, prilej cu care a declarat că Damascul susţine guvernul acestei ţări şi lupta împotriva terorismului, cerând, totodată, un calendar al retragerii "trupelor de ocupaţie". Este o premieră în raporturile irakiano-siriene, cele două ţări neavând relaţii diplomatice din 1982.
Vizita la Bagdad a ministrului sirian de externe, Walid al-Muallem, a surprins şi nu prea presa arabă: pe de o parte, de câteva zile, în diferite comentarii se evoca ideea atragerii Damascului şi Teheranului în rezolvarea crizei irakiene, iar, pe de alta, se ştie că SUA au criticat mereu Siria pentru că nu securizează frontiera cu această ţară, lăsând câmp liber pătrunderii jihadiştilor. Pe urmă, vizita nu s-a făcut decât după ce Washingtonul şi-a dat acordul. În plus, Irakul a rupt relaţiile diplomatice cu Siria în 1982, acuzând-o că e de partea Teheranului după declanşarea în 1980 a războiului cu Iranul. La acestea s-au adăugat rivalităţile dintre cei doi foşti preşedinţi - Saddam Hussein şi Hafez al-Assad - care se voiau lideri regionali. Într-o conferinţă de presă comună cu Hochiar Zebari, omologul său de la Bagdad, Walid al-Muallem, a spus că Siria "sprijină guvernul format în urma alegerilor din Irak şi procesul de reconciliere naţională" şi "se declară gata să ofere ajutorul pentru ca această ţară să-şi păstreze unitatea".
Posibil summit Irak-Iran-Siria
În context, şeful diplomaţiei siriene a dezminţit "ca nefondate" afirmaţiile Washingtonului, potrivit cărora ţara sa "face prea puţin" pentru a bloca intrarea jihadiştilor pe teritoriul irakian. Dar una dintre cele mai importante idei exprimate a fost cea referitoare la statutul trupelor străine din Irak. "Aplicarea unui calendar al retragerii forţelor străine din Irak va contribui la reducerea violenţei", a spus el.
Această vizită ar putea prefigura schimbarea strategiei americane în Irak, mai ales după ce premierul Tony Blair a cerut Siriei şi Iranului să devină "parteneri" ai unei "soluţii" în Orientul Mijlociu şi în Irak. De altfel, sâmbătă, "New York Times" scria că James Baker, fost secretar de stat american, acum copreşedinte al Grupului de studii privind Irakul, s-ar fi întâlnit de câteva ori cu emisari ai Damascului pentru a discuta despre o eventuală cooperare cu SUA. Iar la Bagdad, un deputat şiit spunea că vizita lui Muallem ar putea duce la discuţii privind un summit tripartit Irak-Iran-Siria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite