Ministrul justiţiei propune reducerea pedepselor pentru contrabandă
0Producătorii de tutun i-au cerut lui Tudor Chiuariu reîncadrarea juridică a infracţiunii de contrabandă, ceea ce ar presupune sancţiuni mai aspre Dacă în acest moment contrabandiştii
Producătorii de tutun i-au cerut lui Tudor Chiuariu reîncadrarea juridică a infracţiunii de contrabandă, ceea ce ar presupune sancţiuni mai aspre
Dacă în acest moment contrabandiştii cu tutun riscă închisoare de la 2 la 7 ani, în scurt timp pedepsele ar putea să scadă la perioade cuprinse între 1 şi 3 ani. Aceasta este propunerea Ministerului Justiţiei, pe care Tudor-Alexandru Chiuariu a prezentat-o printr-o scrisoare oficială producătorilor de tutun. Aceştia solicitaseră însă oficialului guvernamental majorarea pedepselor, în vederea scăderii contrabandei.
Japan Tabacoo International (JTI) şi British American Tobacoo (BAT) au înaintat Ministerului Justiţiei în luna aprilie o propunere de modificare a Codului de Procedură Penală şi a Codului Vamal. "Am cerut clarificarea şi unificarea cadrului legal, respectiv includerea produselor accizabile la contrabanda calificată, astfel încât să fie considerată contrabandă şi trecerea ilegală prin punctul de graniţă, cu corelarea, bineînţeles, a pedepselor. Adică mai mari în cazul contrabandei calificate", a declarat pentru "Adevărul" Gilda Lazăr, corporate affairs JTI.
Contrabanda cu ţigări a ajuns la 16%
"Pe 6 iunie am primit un răspuns de la Ministerul Justiţiei prin care domnul ministru (Tudor Chiuariu - n.r.) vrea să ne convingă să scădem nivelul pedepselor pentru contrabandă", a declarat ieri, pentru "Adevărul", Adrian Popa, corporate affairs BAT. Ministerul Justiţiei a elaborat recent proiectul Codului Penal, act normativ aflat în dezbatere publică.
"În acest proiect este prevăzută în continuare fapta de nerespectare a dispoziţiilor privind operaţiunile de import şi export. Efectuarea, fără autorizaţie, a oricăror acte sau fapte care sunt considerate operaţiuni de import, export sau tranzit se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă", precizează ministrul Chiuariu, în scrisoarea trimisă celor doi producători, oferind totodată şi o explicaţie a scăderii pedepselor. "Practica ultimului deceniu a demonstrat că nu mărirea exagerată a limitelor de pedeapsă este soluţia eficientă în combarea criminalităţii", subliniază ministrul Chiuariu în răspunsul oficial înaintat JTI şi BAT.
Dintr-o piaţă totală de 1,5 miliarde de euro, în 2006, 16% au fost ţigări contrafăcute şi de contrabandă, pentru care nu s-au plătit taxe la stat, înregistrându-se astfel, în ultimii trei ani, o triplare a acestui fenomen. Pierderile totale înregistrate în 2006 la buget au fost de 220 milioane de euro.