Ministrul justiţiei demisionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Tudor Chiuariu este al treilea ministru care a pierdut partida cu Traian Băsescu, după Teodor Atanasiu şi Traian Decebal Remeş . Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, îşi va înainta

>> Tudor Chiuariu este al treilea ministru care a pierdut partida cu Traian Băsescu, după Teodor Atanasiu şi Traian Decebal Remeş .

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, îşi va înainta demisia, astăzi, premierului Călin Popescu Tăriceanu, motivând că nu doreşte ca dispute personale şi politice să afecteze activitatea şi credibilitatea instituţiilor statului.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut public, vinerea trecută, premierului Tăriceanu să-l demită pe ministrul justiţiei. Şeful statului a lăsat să se înţeleagă că oricum îl va suspenda din funcţie pe Chiuariu şi că ar fi grav dacă acesta ar apărea în faţa anchetatorilor din postura de ministru. Pe 18 septembrie a.c., DNA a cerut Comisiei Speciale de la Cotroceni începerea urmăririi pe numele ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu.

Procurorii anticorupţie susţin că au indicii că ministrul ar fi girat ilegal trecerea unui teren din proprietatea statului în cea a Poştei Române şi îl acuză pe Chiuariu de abuz în serviciu. Tudor Chiuariu a susţinut însă că numele său a apărut în acest dosar ca o comandă politică a lui Traian Băsescu.

La iniţiativa ministrului justiţiei, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a schimbat componenţa Comisiei de la Cotroceni, mai ales că numai faţă de cazul Chiuariu - doi din cei cinci membri ai comisiei erau incompatibili. Odată cu această schimbare, şeful statului nu s-a sfiit să-l acuze pe ministrul justiţiei că apără grupuri de interese, catalogându-l ca fiind "un tânăr mafiot obraznic".

Chiuariu este de părere că Băsescu, prin declaraţiile sale, nu face altceva decât să declanşeze conflicte care să facă uitat eşecul de la referendum şi semieşecul PD de la alegerile pentru Parlamentul European.

"Foştii procurori ai lui Ceauşescu nu pot face reforma"

Tudor Chiuariu a fost numit ministru al Justiţiei la începutul lunii aprilie a.c., fiind unul dintre cei mai tineri membri ai Executivului. El a precizat ieri că încă mai are încredere că "nu foştii procurori ai lui Ceauşescu pot reforma justiţia din România". Preşedintele Băsescu a fost împotriva numirii lui Chiuariu în fruntea justiţiei încă de la nominalizarea acestuia, cerându-i în mai multe rânduri demisia.

Tudor Chiuariu a subliniat însă că nu poate face parte dintre oamenii "gata oricând" să-şi trădeze convingerile, în doar câteva ore, pentru a-i fi servili preşedintelui.

Justiţia independentă şi câinii vagabonzi

"Vă aduc la cunoştinţă că voi renunţa la funcţia de ministru al Justiţiei. Vă fac însă o promisiune. Atunci când această înscenare ridicolă va lua sfârşit, mă voi întoarce ca să duc la bun sfârşit reforma din justiţie. Iar atunci când voi finaliza reforma din justiţie, nici dumneavoastră şi niciun alt politician nu va mai putea să folosească instituţiile statului drept instrumente în lupta politică", i-a transmis ieri Chiuariu lui Băsescu. Ministrul justiţiei a subliniat că problema unei justiţii independente în România e mult mai importantă şi mai complexă decât problema câinilor vagabonzi.

Comisia de la Cotroceni, mărul discordiei

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă, iar odată cu publicarea în "Monitorul Oficial", Traian Băsescu avea "verde" să-i suspende pe miniştrii cercetaţi. În decizia de a demisiona a ministrului Chiuariu a cântărit mult şi faptul că nu voia să-i dea satisfacţie preşedintelui Traian Băsescu de a-l suspenda din funcţie.

De altfel, suspendarea din funcţie a miniştrilor asupra cărora planează suspiciuni de corupţie nu numai că încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie, dar mai ales există riscul ca demnitarul în cauză să primească drept soluţie la dosar neînceperea urmăririi penale. De altfel, există precedentul Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, care a fost suspendat din funcţie, iar în final a fost găsit nevinovat. Un alt ministru nevoit să demisioneze a fost Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii, acuzat de trafic de influenţă.

Mai mulţi miniştri ar putea ajunge la mâna lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu l-ar putea suspenda din funcţie şi pe ministrul muncii, Paul Păcuraru, acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită. De asemenea, alţi miniştri ai Cabinetului Tăriceanu ar putea ajunge la mâna lui Băsescu. În luna octombrie, Tudor Chiuariu declara că are informaţii că alţi trei miniştri sunt pe "lista DNA". Era vorba despre ministrul economiei, Varujan Vosganian, ministrul relaţiei cu parlamentul, Mihai Voicu, şi ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu. Traian Băsescu a sugerat că şi ministrul transporturilor, Ludovic Orban, ar putea avea ceva probleme cu justiţia.

Norica Nicolai sau Renate Weber, posibili înlocuitori

Liberalii nu au fost surprinşi de demisia ministrului justiţiei, Chiuariu anunţându-şi de mult intenţia de a renunţa la funcţie dacă preşedintele îl va suspenda. Conducerea PNL va discuta astăzi, în şedinţa Delegaţiei Permanente, despre situaţia creată şi este de aşteptat ca premierul Călin Popescu Tăriceanu să dea un semnal public de susţinere a lui Tudor Chiuariu, dar şi a ministrului muncii, Paul Păcuraru, ambii aflaţi în atenţia DNA.

În ceea ce priveşte persoana care va prelua portofoliul justiţiei, liberalii au în vedere două nume: vicepreşedintele Norica Nicolai şi europarlamentarul Renate Weber. Liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, a anunţat deja că o va propune pe Nicolai pentru acest post, însă există posibilitatea ca premierul să se orienteze către un tehnician din domeniu. Reprezentanţii majorităţii partidelor parlamentare au salutat gestul lui Chiuariu, arătând că situaţia din justiţie rămâne totuşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite