Ministrul de externe nu boicotează zarzavaturile olandeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat aseară TVR, Teodor Baconschi a declarat că este un european convins, “aşa cum sper să fie şi olandezii” şi că nu se uită la ce zarzavaturi cumpără.

Ministrul de externe Teodor Baconschi a sugerat aseară, într-un interviu la TVR, ca este în dezacord cu propunerea unui eventual boicot al produselor olandeze motivat de împotrivirea pe care Haga continuă să o manifeste faţă de aderarea României la Schengen.

"Nu ma uit la ce zarzavaturi cumpar, sunt un european convins, asa cum sper ca şi olandezii să fie", a explicat şeful diplomaţiei zâmbind, întrebat daca va cumpăra legume si fructe olandeze până când Haga va decide să-şi ridice veto-ul în privinţa aderării României la Schengen.

Întrebarea se leagă de o remarcă din luna decembrie a anului trecut a preşedintelui Traian Băsescu, care a stârnit controverse. Surprins la cumpărături într-un supermarket, preşedintele Traian Băsescu a mărturisit unui reporter că a evitat cât a putut zarzavaturile olandeze, preferând, în lipsa celor româneşti, să cumpere produse turceşti şi spaniole. "Şi cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze", a adăugat Traian Băsescu, într-un apel voalat la boicotarea produselor olandeze.

La sfârşitul lunii decembrie, ministrul Teodor Baconschi spunea, într-un interviu, că a găsit "savuroasă" referirea preşedintelui la legumele importate din Olanda.

Baconschi vrea ca 3 milioane de români să voteze prin corespondenţă

Olanda este singura ţară care se mai opune aderării României la Schengen, condiţionând ridicarea veto-ului de rezultate bune în lupta anticoruptie. Acest veto olandez a împiedicat deja trei Consilii de Justiţie şi Afaceri Interne să ia decizii în privinţa intrării României în Schengen. Pentru ca România sa fie admisă în Schengen e nevoie de unanimitate de voturi în Consiliul European.

Aseară, ministrul de externe a spus la TVR că România va continua negocierile şi în următoarele două luni cu partenerii din Olanda pentru ridicarea controalelor pe calea martitimă, într-o primă etapă, apoi pe cea terestră. “Cred ca Olanda amestecă planurile. “Situaţia juridică este complet limpezită, avem toate argumentele ca să obţinem aderarea la spaţiul Schengen, s-au făcut reforme cuantificabile”, a spus ministrul Baconschi.

“În Ungaria nu este un derapaj atât de grav”

În acelaşi interviu, ministrul de Externe nu s-a arătat îngrijorat în privinţa situaţiei din Ungaria, unde noua Constituţie adoptată de majoritatea de două treimi a premierului Orban anulează valorile democratice, aşa cum acuză presa internaţională şi mai mulţi lideri europeni. Teodor Baconschi susţine că ce s-a întâmplat în Ungaria “nu este un derapaj atât de grav”.

Ministrul a precizat şi că îi pare rău că “Ungaria nu mai este atât de deschisă”  în ceea ce priveşte organizarea de reuniuni guvernamentale comune româno-ungare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite