Ministrul Zsolt Nagy - un maghiar olimpic la romana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zsolt Nagy s-a indragostit de politica de la 18 ani. A devenit maestru in organizarea campaniilor electorale. Ajunsa la guvernare, UDMR l-a propus pentru functia de ministru al comunicatiilor. La 34

Zsolt Nagy s-a indragostit de politica de la 18 ani. A devenit maestru in organizarea campaniilor electorale. Ajunsa la guvernare, UDMR l-a propus pentru functia de ministru al comunicatiilor. La 34 de ani, Zsolt Nagy este cel mai tanar ministru din Cabinetul Tariceanu, alaturi de Bogdan Olteanu, ambii ministri fiind nascuti in acelasi an.
Politica l-a despartit de fratele sau geaman
Ministrul Zsolt Nagy are un frate geaman, care a cochetat si el cu politica. In 1995 insa, a renuntat si a optat pentru cariera in afaceri. Zsolt Nagy nu a reusit sa faca "echipa" cu fratele sau geaman nici in perioada cat au fost elevi. Desi semanau foarte bine, nu au recurs niciodata la acel siretlic folosit de gemeni in scoli. "Nu ne-am inlocuit niciodata. Adevarul este ca profesorii incepusera sa ne deosebeasca. Doar profesoara de biologie, pe care am avut-o si la liceu, ne confunda mereu", spune actualul ministru al comunicatiilor. Elevul Zsolt Nagy a iubit scoala. Desi e de etnie maghiara, acesta a participat la olimpiadele de limba romana, ajungand pana la faza pe judet. Stiintele exacte au ramas insa pasiunea lui si "i-au dictat viitorul". Acestea si-au si pus amprenta pe cariera lui profesionala. A terminat Facultatea de Automatica si Calculatoare din Cluj-Napoca. I-a placut si sportul. In 1986 a reusit sa ajunga sa concureze la campionatele nationale de atletism. Continua sa-i placa si acum atletismul si baschetul, pe care le practica mai rar pentru ca nu-i mai permite timpul.
Ce l-a facut sa se inscrie in UDMR
Doua evenimente majore l-au facut sa se intrebe tot mai des daca nu este bine sa se inscrie intr-o formatiune politica. "Evenimentele din decembrie 1989 m-au prins in armata. Tot in armata eram si la evenimentele din 1990 de la Targu Mures. Cred ca atunci am realizat cel mai bine ca vreau sa fac politica pentru a ajuta intr-un fel", ne-a marturisit ministrul Zsolt Nagy. Scapat de armata si inrolat in partid, Nagy a fost prezent in mai toate campaniile electorale, fie in calitate de sef de campanie pentru alegeri locale, fie pentru generale sau chiar de partid. Activitatea sa la partid l-a propulsat in 1996 in functia de vicepresedinte executiv al UDMR.
A parcurs 70.000 km pe an
Pentru ca s-a ocupat de organizarea alegerilor interne de partid sau a celor generale si locale, Zsolt Nagy a fost nevoit sa parcurga mii de kilometri: "Cred ca nu am ratat nici macar un sat. Ma pot lauda, daca se poate spune asa, cu "performanta" de a fi facut si 70.000 de km intr-un an". De cand este ministru spune ca lucrul cel mai haios care i s-a intamplat tine tot de varsta lui. "Cand ma prezint, cei mai multi ma privesc mirati, in sensul bun insa. Li se pare ca sunt prea tanar pentru a conduce un minister si nu ascund acest lucru. Asta ma distreaza de fiecare data. Acum au inceput incet-incet sa se obisnuiasca", spune ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite