Ministrul Transporturilor se agita in toate directiile pentru a rezolva scandalul rovinietei
0* Taxa de drum va putea fi platita si la benzinariile Mol, iar de luni si la CEC, fara a se elimina insa hartogaria aberanta * Gheorghe Dobre trimite Corpul de control la Compania de Drumuri
Romanii ar putea scapa in curand de batjocura cozilor la care sunt nevoiti sa stea ore intregi pentru a plati taxa pentru circulatia pe drumurile nationale, deja celebra rovinieta. Dupa ce ziarul Adevarul a scris despre umilintele la care sunt supusi soferii care trebuie sa plateasca aceasta taxa, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, spune ca a gasit solutia salvatoare. Aceasta ar fi marirea numarului de puncte unde poate fi achitata taxa, insa acest lucru nu rezolva una dintre problemele de fond: cea a maldarului de documente care sunt cerute soferilor pentru ca acestia sa poata circula legal. Ministrul Transporturilor a plecat ieri noaptea la benzinariile din Bucuresti, pentru a se convinge de veridicitatea situatiei semnalate de ziarul nostru. Potrivit spuselor sale, din 17 benzinarii abilitate sa incaseze contravaloarea rovinietei, doar la doua dintre acestea a gasit cozi la miezul noptii. Asta pentru ca la celelalte nu erau de gasit autocolantele! Cu presa "convocata" in graba, domnul ministru Dobre se agita in fata camerelor, vorbind mereu la telefon si promitand in stanga si in dreapta ca va rezolva aceasta problema. Pentru ca spectacolul sa fie complet, in jurul orei 3 dimineata ministrul a convocat de urgenta responsabilii Companiei de Drumuri, in frunte cu seful acesteia, Mihail Basulescu, la o sedinta cu scopul deblocarii situatiei. Mandru de operativitatea sa (ca si cum aceasta problema ar fi aparut abia ieri), ministrul Dobre si-a prezentat victorios ideile.
Renuntand, cel putin deocamdata, sa-l demita pe seful Companiei de Drumuri, pentru "proaste rezultate in activitate", ministrul Transporturilor a iesit la rampa cu solutiile gasite pentru a-i linisti pe soferi. "Incepand de maine (astazi - n.n.) 70 de benzinarii Mol (!?) vor putea vinde roviniete. De asemenea, incepand de saptamana viitoare aceasta taxa va putea fi achitata si in 1.200-1.400 de agentii CEC din toata tara. Speram ca astfel vom elimina cozile", ne-a declarat Gheorghe Dobre. Ca o ultima solutie, ministrul Transporturilor ia in considerare si prelungirea, pana la 1 februarie, a termenului pana la care soferii sa nu fie amendati daca nu au rovinieta, insa acest lucru nu este deloc sigur. Pe de alta parte, desi supararea ministrului pe seful Companiei de Drumuri este foarte mare, acesta din urma ar putea scapa doar cu o sanctiune administrativa. Ministrul Transporturilor s-a aratat foarte nemultumit de faptul ca cei care trebuiau sa se ocupe de aceasta problema au stat cu mainile in san pana in ultimul moment. "Este inadmisibil faptul ca responsabilii companiei nu au facut pregatirile necesare pentru ca procesul sa se desfasoare normal. Pe langa faptul ca nu au incheiat din timp conventii pentru vanzare in cat mai multe locuri a rovinietei, am avut surpriza sa constat ca acestea nici macar nu sunt suficiente. De aceea, am organizat o licitatie in urma careia firma castigatoare va produce aproximativ 8 milioane de roviniete, atat cat ar mai fi necesare", a mai spus Dobre. Ministrul Transporturilor are insa o veste proasta pentru soferi: nu va renunta la rovinieta, deoarece este nevoie de bani pentru acoperirea unui deficit de aproximativ 3.000 miliarde de lei. "Nu avem alta alternativa de finantare a modernizarii drumurilor nationale", a explicat Dobre. In schimb, el a promis ca va trimite Corpul de control pentru a verifica modul in care au fost cheltuiti banii Companiei, deoarece exista suspiciuni privind unele nereguli in realizarea unor lucrari. Rezultatele acestui control urmeaza sa fie facute publice pana la sfarsitul acestei luni.
Societatile de leasing solicita prelungirea perioadei de plata a rovinietei
Intre timp, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) a solicitat prelungirea cu sase luni a perioadei de plata a taxei de drum. Potrivit secretarului general al Asociatiei, Cristian Mateescu, intervalul de timp ramas pentru plata rovinietei, pana la 15 ianuarie 2004, este insuficient pentru ca societatile de leasing sa monitorizeze eliberarea rovinietei pentru toate masinile pe care le-au finantat. "Cu toate ca exista o nota din partea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) care precizeaza ca plata tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale se poate face si de catre utilizator, pe baza contractului de leasing, conform legii responsabilitatea achitarii rovinietei revine in exclusivitate detinatorilor mentionati in certificatul de inmatriculare, respectiv societatile de leasing", a precizat Mateescu. Nota CNADNR specifica, de asemenea, obligativitatea conducatorilor auto de a prezenta, la solicitarea organelor de control, nu numai rovinieta, ci si documentele care atesta plata tarifului si o copie a contractului de leasing sau o copie a contractului de inchiriere, dupa caz.