Ministrul Hărdău i-a făcut hoţi pe profesorii cu mai multe norme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"În unele universităţi, nivelul de decenţă a fost depăşit cu mult în realizarea orelor suplimentare, a normelor cumulate şi a situaţiilor de incompatibilitate a unor profesori care ocupă

"În unele universităţi, nivelul de decenţă a fost depăşit cu mult în realizarea orelor suplimentare, a normelor cumulate şi a situaţiilor de incompatibilitate a unor profesori care ocupă simultan mai multe funcţii de conducere. Cine face 5-10-15 cumuluri e un hoţ, pentru că îl fură pe consumatorul serviciului educaţional, adică pe student", a declarat ieri ministrul educaţiei, Mihail Hărdău. Prezent la Conferinţa Naţională a Rectorilor, găzduită de Universitatea "Constantin Brâncoveanu" din Piteşti, ministrul educaţiei le-a reproşat rectorilor "nivelul scăzut al calităţii actului managerial din universităţi". "Majoritatea universităţilor au produs, în ultimii ani, sub cinci articole ştiinţifice la o sută de cadre didactice. Sunt cadre didactice care declară în propriul dosar de promovare în funcţie articole şi lucrări pe care nu le-au scris. În ceea ce priveşte cifra de şcolarizare, vă asigur că voi lua în considerare gradul de acoperire a posturilor cu cadre didactice şi nivelul de interes faţă de un învăţământ de calitate. Prin cifra de şcolarizare nu voi mai oferi posibilitatea universităţilor să promoveze activităţi didactice prin cumul", a spus ministrul Mihail Hărdău. Ministrul a vorbit şi despre schimbarea legislaţiei învăţământului superior. "În opinia mea, peste vârsta de 65 de ani, fiecare cadru didactic nu mai are calitatea de titular, deci nu mai poate conduce. Vă rog să acceptaţi ideea că învăţământul românesc nu trebuie să mai fie o extensie a asistenţei sociale", a mai adăugat ministrul. Secretarul de stat pentru învăţământ superior, Dumitru Miron, a prezentat o serie de propuneri privind modificarea legislaţiei în mediul academic: o persoană poate ocupa postul de rector o singură dată pentru un mandat de şase ani; studenţii să fie reprezentaţi în organismele de conducere în proporţie de 25%; reducerea funcţiilor didactice, care vor fi asistent, conferenţiar şi profesor; evaluare periodică a cadrelor didactice şi atestare pe post o dată la cinci ani.
Multiculturalism la "Babeş-Bolyai"
Consiliul Naţional al Lectorilor a respins solicitările recente de separare pe criterii etnice a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Această universitate este considerată un model european, întrucât promovează multiculturalismul. Ministrul Hărdău a precizat că nu va accepta separarea pe criterii etnice. Alte amănunte despre conţinutul dezbaterilor desfăşurate la Conferinţa Naţională a Rectorilor vă vom oferi în secţiunea învăţământ a ziarului de marţea viitoare.

Rectorii refuză să-şi publice averile
"Mi se pare aberant să primim notificări de la diverse organizaţii pentru a ne face publice averile. Nu vrem să le punem pe site-ul universităţii", a declarat ieri, la Conferinţa Naţională a Rectorilor, Marius Traian Bojiţă, rector UMF din Cluj-Napoca. Rectorul Universităţii din Bucureşti, Ion Pânzaru, a spus că formularele de declarare a averii sunt neconstituţionale şi va sesiza Avocatul Poporului. şi alţi rectori s-au declarat scandalizaţi că trebuie să-şi publice averile.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite