Ministrul Elena Dumitru ramane la convingerea aberanta ca exista legi scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Elena Dumitru, considera ca legile se aplica in mod optional in functie de evaluarile fiecarui titular al unui fotoliu ministerial, afirmand ieri, in plenul

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Elena Dumitru, considera ca legile se aplica in mod optional in functie de evaluarile fiecarui titular al unui fotoliu ministerial, afirmand ieri, in plenul Camerei Deputatilor, ca nu a pus in practica Legea impotriva violentei in familie deoarece aceasta lege este confuza si implica cheltuieli bugetare exagerate. Deputatii PNL si PD au cerut printr-o motiune simpla demisia ministrului Muncii tocmai pentru ca nu a aplicat legea impotriva violentei intrafamiliale, depasind toate termenele impuse de Parlament in vederea intrarii in functiune a actului normativ. Elena Dumitru le-a prezentat deputatilor, in timpul dezbaterilor asupra motiunii, situatia violentei in familie in plan global: "29% din femeile din Canada au fost maltratate fizic de catre parteneri, in SUA 28% declara acest lucru, iar in Japonia 59%. 60% din polonezele care divorteaza invoca motivul violentei fizice". Deputatii au mai aflat ca 52% dintre estonienele in varsta declara ca au suferit violente fizice. Conform Elenei Dumitru, estonienele mai tinere o duc mai bine, doar 29% dintre ele fiind agresate fizic de partenerii lor. "O cultura milenara a exercitarii puterii in familie, fie si prin metode violente, rezista inca in fata unei mult mai tinere culturi a drepturilor fundamentale ale omului, a egalitatii justitiei si libertatii", a fost una dintre concluziile pe care Elena Dumitru le-a impartasit deputatilor in legatura cu fenomenul violentei in familie. Ministrul Muncii a facut praf legea pentru combaterea acestui fenomen, afirmand ca "nu ofera solutii aplicabile si nici o constructie institutionala integrata si sustenabila". Doamna ministru a mai declarat ca "regandeste" aceasta lege, pe care este hotarata sa o aplice, dar numai dupa ce o va modifica in prealabil. "Vom modifica legea inainte de a o aplica", a enuntat Elena Dumitru un nou principiu de guvernare prin care legile sunt modificate inainte de a fi aplicate. Reprezentantii PNL, PD s-au declarat stupefiati de afirmatiile ministrului Muncii. Chiar si UDMR, aliatul PSD, a declarat ca nu poate accepta un asemenea punct de vedere, fiind inscris in Constitutie ca legile sunt obligatorii.
Ultima ora
Motiunea PD-PNL a cazut cu tot cu deputata PSD Liana Naum
Plenul Camerei Deputatilor a respins cu 135 de voturi impotriva, 27 pentru si 23 de abtineri motiunea simpla inaintata de PNL si PD, prin care se cerea demisia ministrului, Muncii Elena Dumitru, pentru ca nu a aplicat Legea impotriva violentei in familie. Dezbaterile au fost aprinse, deputatii PSD protestand din banci impotriva tonului folosit de colega lor de la PNL, Mona Musca. Reprezentantii majoritatii s-au aratat extrem de deranjati, considerand ca Mona Musca vorbeste prea tare. Putem si noi sa strigam, de se darama cupola, "a amenintat" unul dintre deputatii PSD. In acest climat nu este de mirare ca Liana Naum, deputat PSD, nu a observat o treapta si a cazut, cat era de lunga, intre fotoliile din Camera Deputatilor. Din fericire, fara urmari nedorite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite