Ministrul Educatiei are obligatia sa intervina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul in care a evoluat cazul Beuran este tipic pentru musamalizarea unei potlogarii. Tot ceea ce mai mira in acest happy-end este doar ca "bataiosul" si "nedreptatitul" ex-ministru al Sanatatii nu a

Modul in care a evoluat cazul Beuran este tipic pentru musamalizarea unei potlogarii. Tot ceea ce mai mira in acest happy-end este doar ca "bataiosul" si "nedreptatitul" ex-ministru al Sanatatii nu a anuntat cu surle castigarea procesului. Ca UMF "Carol Davila", partea cu care s-a judecat dr. Beuran, n-a facut recurs reprezinta o atitudine la care doar aparent nu te-ai fi asteptat. Aceeasi forta invizibila care a "foiletat" dosarul lui Beuran de la Ministerul Educatiei, probabil, l-a prelucrat si pe rectorul U.M.F. Bucuresti sa o lase mai moale. Prin urmare, dr. Beuran, in urma procesului, s-a reintegrat pe post, ca si cand niciodata nu ar fi fost vorba ca respectivul post a fost obtinut prin furt intelectual. Norocul l-a insotit pe dr. Beuran si pentru ca firmele care detin drepturile de autor asupra ghidurilor de urgenta nu au facut plangeri penale impotriva conferentiarului in termenul legal de doua luni de la momentul demascarii furtului. Instanta a decis ca nu s-a respectat noul cod al muncii si n-au fost parcurse toate etapele premergatoare desfacerii contractului de munca, asa ca a dispus reintegrarea. Din nefericire, procedura judecatoreasca a exclus cu totul din analiza faptul ca functia de conferentiar a fost obtinuta odata cu titlul de conferentiar si n-a judecat modul in care s-a respectat o alta lege organica, anume Statutul personalului didactic, pentru obtinerea titlului.
Fata de ceea ce se petrece in toata Europa civilizata, unde titlul academic este obtinut in afara oricarei proceduri administrative, la noi, titlul se confunda si exista numai cu functia didactica. Singurii care ar fi trebuit sa stie acest amanunt sunt ministeriabilii Educatiei, care, cu nici un chip, daca doreau intronarea adevarului si corectitudinii, nu trebuiau sa mai lase titlul academic de conferentiar in coada numelui dr. Beuran. Dar, la MECT, calitatea invatamantului superior e doar un slogan bun de conferinte.
In loc sa faciliteze cat mai urgent convocarea Comisiei de medicina a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care sa analizeze dosarul si sa propuna ministrului Educatiei retragerea sau mentinerea titlului - si implicit a incadrarii pe postul de conferentiar -, cei din MECT au tras de sfori si timp, scotand la inaintare Consiliului de onoare - un fel de "Nufarul" politic -, care si-a dat si el cu presupusul despre cum a fost dat afara din UMF Bucuresti dr. Beuran, dar n-a suflat o vorba despre cum a obtinut acesta din urma functia.
In cazul in care ministrul Athanasiu nu va interveni prompt si corect - sesizarea de retragere a titlului se afla la MECT inca de la declansarea scandalului - si nu va cere, chiar si prin ordin al ministrului, convocarea comisiei CNATDCU, singura abilitata de lege sa se exprime in privinta obtinerii titlului de conferentiar, pentru noi va fi limpede nu doar ca dl. Athanasiu una fumeaza si alta vinde, ci si ca domnia sa n-a fost strain de operatiunea de "curatare" a dosarului Beuran, aflat in arhiva MECT. Jongleriile cu "Consiliul de onoare", cu "independenta CNATDCU-ului" - organism aflat, prin lege, in subordinea ministrului - nu vor tine nici macar in fata necunoscatorilor, darmite in lumea academica din Romania. Precedentul periculos pe care-l va crea ministrul Athanasiu nepunand lucrurile in ordine nu va ajuta cu nimic la integrarea invatamantului romanesc in cel european. Nici in Franta, nici in Germania si nici macar in SUA - stat imens, altminteri - nu fug cainii cu titlul universitar in coada, cum se intampla in Romania. Pana la urma, care-i problema daca domnul conf. dr. impostor Beuran ramane ceea ce a fost, adica lector universitar? Tuseste?!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite