Ministrul Boagiu va cere schimbarea unor preşedinţi de ADR-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România riscă să piardă toate cele 70 milioane de euro fonduri ISPA alocate de Uniunea Europeană pentru proiectele de mediu, a declarat ministrul integrării, Anca Boagiu. Motivul blocării

România riscă să piardă toate cele 70 milioane de euro fonduri ISPA alocate de Uniunea Europeană pentru proiectele de mediu, a declarat ministrul integrării, Anca Boagiu. Motivul blocării fondurilor comunitare este posibila fraudă a banilor UE primiţi de Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, pentru construcţia unei staţii de epurare a apei.
Prima măsură pe care o va lua Uniunea, dacă se dovedeşte frauda, este blocarea celor 17 milioane de euro alocate proiectului din Constanţa. DLAF a anchetat deja acest caz, iar acum se aşteaptă o decizie a instanţei române. La solicitarea Comisiei Europene, guvernul a trimis o notă către ministerul Monicăi Macovei prin care se cere accelerarea auditului DNA în cazul staţiei de epurare. Boagiu a acuzat Consiliile de Dezvoltare Regională şi Agenţiile de Dezvoltare Regionale (ADR) de politizare în selecţia proiectelor cu finanţare de la UE. "Au existat numeroase cazuri unde au câştigat proiectele celor cu anumită culoare politică. Anumite proiecte care au primit punctaj maxim de la CDR s-au dovedit mai târziu a fi proaste", a spus ministrul. Boagiu va cere schimbarea criteriilor de selecţie a membrilor CDR, format acum din preşedinţi de consilii judeţene, care, la rândul lor, propun şefii ADR, exercitând o influenţă politică considerabilă. "Voi cere schimbarea şefilor ADR. Cel mai politizat este de departe cel de la Călăraşi", a spus Boagiu, precizând că aceasta presupune o schimbare a legislaţiei în vigoare. Amendarea Legii 151 din dezvoltarea regională poate atrage oricând criticile Comisiei Europene, care va invoca şi schimbarea Tratatului de aderare a României, ceea ce creează probleme în votarea documentului în parlamentele din statele UE. Totodată, ministrul integrării a avertizat că de acum încolo toate contractele pentru proiecte europene care vor înregistra întârzieri vor fi reziliate, iar firmele de consultanţă şi cele de construcţie vor fi penalizate.

Boagiu atacă din nou liberalii
"Grupul de lucru al guvernului privind evaluarea ADR-ului e picat din cer", a declarat ministrul integrării, Anca Boagiu. Cei patru liberali din grup habar n-au ce fac ADR-urile. Boagiu a reproşat că o discuţie în cadrul PNL s-a transformat peste noapte într-o decizie a guvernului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite