Ministru irakian, acuzat de unul "dintre cele mai mari furturi din istorie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost ministru al apărării în guvernul interimar care a condus Irakul din 2004 până în 2005, Hazem Shaalan, este acuzat de furtul a sute de milioane de dolari. Cele zece luni în care el a

Fost ministru al apărării în guvernul interimar care a condus Irakul din 2004 până în 2005, Hazem Shaalan, este acuzat de furtul a sute de milioane de dolari. Cele zece luni în care el a deţinut acest post coincid cu dispariţia a peste 800 de milioane de dolari din vistieria ministerului de resort. Deşi pe numele său a fost emis un mandat de arestare, fostul demnitar se plimbă liber prin Amman şi Londra.

Mărunt om de afaceri londonez până la căderea lui Saddam Hussein, Hazem Shaalan a fost numit într-una dintre cele mai importante funcţii în guvernul interimar care a condus Irakul în anii 2004-2005.

El a părăsit Bagdadul înainte de descoperirea jafului din vistieria ministerului său. Un anchetator l-a numit chiar autorul "unuia din furturile cele mai mari din istorie". Banii dispăruţi fac parte din suma de 8,8 miliarde de dolari cash proveniţi din America, ajunşi în Irak după căderea lui Saddam. Acum, aceştia sunt subiectul unei anchete a Congresului american, la cererea tot mai insistentă a democraţilor ca responsabilii jafului să fie pedepsiţi. Fiind identificat de presă la Amman, în timp ce se pregătea să zboare spre Londra, Shaalan nu s-a arătat îngrijorat de faptul că guvernul irakian a emis un mandat de arestare pe numele său sub acuzaţia de fraudă. Fostul oficial a negat toate acuzaţiile care i se aduc, susţinând că banii care lipsesc nu au ajuns niciodată la minister.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite