Grila Ministerului Muncii ridica salariile bugetarilor cu 25-40% - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grila Ministerului Muncii ridica salariile bugetarilor cu 25-40% - Revista presei interne
Grila Ministerului Muncii ridica salariile bugetarilor cu 25-40% - Revista presei interne

Presa internă de astăzi scrie despre ridicarea salariilor bugetarilor cu 25-40%, începerea programului "Casa Verde" sau ploile din Bucureşri. Printre alte subiecte, Legea salarizării unitare în sistemul bugetar va mai sta încă o jumătate de lună în discuţii la ministere, iar IMM-urile care desfăşoară activitate productivă va primi anul acesta ajutor de minimis de 200.000 euro de la stat.


Grila Ministerului Muncii ridica salariile bugetarilor cu 25-40%.

Evaluarea făcută de Ministerul de Finanţe pe ultima grilă din legea unitară indică o creştere de pînă la 40% a viitoarelor salarii ale bugetarilor, nesustenabilă. Urmează noi tăieri ale coeficienţilor, ce ar putea viza şi capii bugetarilor. Salariile viitoare ale reprezentanţilor celor trei puteri în stat, ca şi cele ale demnitarilor din instituţiile publice din Romînia ar putea fi reduse, după ce evaluarea Ministerului de Finanţe (MF) pe ultima variantă de grilă propusă de Ministerul Muncii (MMFPS) a arătat că încă este nesustenabilă financiar, scrie Cotidianul.

Start în programul „Casa Verde” peste o săptămână, titrează Evenimentul Ziei. Asociaţiile de proprietari şi instituţiile publice care vor să-şi monteze panouri solare sau un alt sistem de încălzire alternativ pot depune dosare la primăria de care aparţin, începând de miercurea viitoare. Anul acesta vor exista două sesiuni de depunere a dosarelor: 15-31 iulie, cu un buget total de 150 de milioane de lei, şi 1-15 septembrie. Aceasta din urmă va putea finanţa montarea de sisteme de încălzire alternative în valoare de 160 de milioane de lei, susţin autorităţile. În cazul asociaţiilor de locatari, la dosar trebuie să existe un studiu de fezabilitate (care să cuprindă consumul lunar de apă rece şi caldă menajeră şi facturile plătite de asociaţie) şi un centralizator cu numărul de locatari.
 
Ploaia de la ora cinci. În Bucureşti plouă. Nu-i o noutate, pentru că deja ne-am obişnuit cu ploaia de după ora cinci, în locul ceaiului britanicilor de la aceeaşi oră. Meteorologii spun că fenomenul este absolut normal pentru această perioadă în ţara noastră, insolaţia de după-amiază fiind vinovată de duşurile reci aproape zilnice. Încălzirea globală e vinovată. Ea ne-a schimbat în ultimul timp vestimentaţia, unele obiceiuri şi programul de concediu. Vara vine mai repede şi durează mai mult, iarna nu mai facem oameni de zăpadă, din lipsă de "materie primă", iar la schi mergem mai des pe pârtiile artificiale. Răcoarea normală pentru ţările nordice nu mai e caracteristică, aşa cum nici prin munţii Bucovinei nu ne mai putem refugia în toiul verii la răcoare, potrivit Jurnalul Naţional.

Finanţele băgate în ceaţă de legea salarizării.
Legea salarizării unitare în sistemul bugetar va mai sta încă o jumătate de lună în discuţii la ministere, deoarece Ministerul Finanţelor nu a reuşit să finalizeze analiza impactului financiar al actului normativ, cerută de premierul Emil Boc. Premierul anunţa recent că proiectul de lege va fi lansat în dezbatere publică începând cu 1 iulie, iar o decizie politică referitoare la forma de promovare (cu sau fără asumarea răspunderii) o să fie luată în septembrie. Planurile însă s-au schimbat, a explicat ministru Gheorghe Pogea. Ministerul a prezentat o notă Executivului, dar a mai cerut o amânare de circa două săptămâni în vederea prezentării analizei finale, informează Gândul.

Ajutoare de stat pentru IMM-uri. Fiecare IMM care creează locuri de muncă şi desfăşoară activitate productivă va primi anul acesta ajutor de minimis de 200.000 euro de la stat. Guvernul a adoptat două acte normative pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a IMM-urilor. „A fost extinsă sfera domeniilor în care se poate acorda ajutor de minimis pentru IMM-uri până la 200.000 euro. Sfera va fi limitată doar în cazul domeniilor unde UE nu permite acest lucru. Astfel în acest an putem plăti 20 milioane euro IMM-urilor care creează locuri de muncă, desfăşoară activităţi productive, scrie Cotidianul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite