Ministerul Mediului reia procedura de autorizare pentru investiţia de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului şi Pădurilor va relua procedura de autorizare pentru exploatarea minieră de la  Roşia Montană în condiţiile în care reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) au obţinut un nou certificat de urbanism, a anunţat Laszlo Borbely.

Acesta este cel de-al treilea certificat de urbanism obţinut de RMGC. Primul a fost anulat în instanţă în 2007, iar cel de-al doilea ia fost suspendat tot de instanţă în urma acţiunii Ministerului Mediului din timpul mandatului lui Korodi Attila. Potrivit oficialului de la ministerul Mediului, acest al treilea certificat de urbanism are "unii parametri modificaţi faţă de celelalte două, care erau identice".

"Investitorul a prezentat un nou certificat de urbanism, noi am avut câteva întrebări în legătură cu acesta, le-am transmis şi aşteptăm răspunsurile. Cel mai probabil, săptămâna următoare se va întruni Comitetul de Analiză Tehnică (CAT), care va vedea care sunt paşii următori. Cel mai probabil se va decide reluarea procedurii de autorizare, cu tot ce presupune aceasta", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Borbely a precizat că nu va autoriza exploatarea minieră de la Roşia Montană decât "atunci când va fi "101 la sută sigur" că aceasta nu este dăunătoare mediului.

În urmă cu doar câteva săptămâni Parlamentul European a adoptat, cu largă majoritate, o rezoluţie de interzicere a mineritului cu cianuri, recomandând statelor membre să nu mai avizeze nicio astfel de exploatare iar Comisiei Europene să analizeze rezoluţia şi să o transforme într-o directivă.

"Am discutat cu reprezentanţi CE, atât de la Mediu cât şi de la minerit. Mi-au spus că, în acest moment, legislaţia europeană existentă este aplicabilă", a răspuns Borbely.

Proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, este dezvoltat de RMGC, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an (o uncie Troy înseamnă circa 31,1 grame de aur, n.r) timp de cinci ani de la inaugurarea minei.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri, informează Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite