Ministerul Sănătăţii a dedicat licitaţia de Salvări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caietul de sarcini s-a potrivit doar cu un anume model

La mijlocul lunii septembrie, Ministerul Sănătăţii şi-a manifestat într-un mod cât se poate de discret intenţia de a reînnoi parcul auto al serviciilor de ambulanţă din ţară. Anunţul de participare la licitaţia cu pricina nu a fost publicat decât în "Monitorul Oficial", fără să fie postat şi pe site-ul ministerului, aşa cum se obişnuieşte cu restul achiziţiilor publice.
Deşi mediatizarea a fost făcută pe şest, valoarea licitaţiei este de peste 15 milioane de dolari, doar în faza iniţială. În 2006 vor fi achiziţionate 300 de ambulanţe, iar anul viitor şi în 2008 vor mai fi luate câte 1.000 de bucăţi. În aceste condiţii, se aşteaptă ca investiţia finală să fie de ordinul sutelor de milioane de dolari. Firmele care au intrat în cărţi de anul acesta vor deveni preferenţiale, pe toată durata derulării contractului.
Dedicaţie pentru Porsche Romania
Primul lot de ambulanţe ce va fi cumpărat este din aşa-zisa categorie C, adică cele de dimensiuni mari, în care pot fi efectuate inclusiv intervenţii chirurgicale. Specificaţiile tehnice introduse în caietul de sarcini al licitaţiei au fost croite exact pe calapodul autovehiculelor Volkswagen, produse de concernul Porsche. Este vorba de lungimea Salvării, care trebuie să fie de fix 3,5 metri şi de faptul că au fost excluse modelele care nu aveau tracţiune integrală. Modele 4x4 produc mai multe companii cu reprezentanţi pe piaţa românească, însă nu au acea lungime de 3,5 metri. Culmea, cele care aveau lungimea agreată nu sunt dotate cu tracţiune integrală. Aşa se face că Porsche Romania a fost singura companie care s-a calificat pentru această categorie, înhăţând deja o primă bucată a contractului.
Pentru un alt lot, de doar 50 de autoturisme, oficialii de la minister nu au mai prevăzut în caietul de sarcini caracteristicile "cu dedicaţie". Rezultatul a fost cu totul altul. Din 10 participanţi, s-au calificat trei. Dintre aceştia, oferta celor de la Porsche Romania a fost cel mai slab clasată. Salvările Volkswagen costau peste 3,8 miliarde bucata, în timp ce Iveco a venit cu o ofertă de 3,5 miliarde şi Mercedes, cu 3,6 miliarde. Conform caietului de sarcini, preţul avea o pondere de 85 la sută din punctajul final al concurenţilor, ceea ce scoate practic Porsche Romania din ecuaţie.
Ministerul nu comentează decât la final
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne-au informat că nepublicarea pe site a anunţului de licitaţie a fost probabil o scăpare. Cât despre criteriile de selecţie şi eventualii câştigători, acestea sunt un subiect ţinut încă la secret. "Există o contestaţie care a blocat derularea licitaţiei şi trebuie soluţionată. Până atunci nu vă putem da date", ne-a comunicat biroul de presă.
Ciudat este faptul că respectiva contestaţie a blocat doar partea mică a contractului, acolo unde există mai mulţi concurenţi. Bucata în care s-a calificat doar Porsche Romania este ca şi adjudecată, ea putând fi făcută publică fără nicio problemă. De partea cealaltă, cei de la Porsche Romania spun că, până în momentul de faţă nu au primit nici un fel de răspuns de la minister.

La Bacău, încă o iarnă cu ambulanţe insuficiente
De mai mulţi ani, Serviciul de Ambulanţă Bacău se zbate în sărăcie. Numărul ambulanţelor echipate aşa cum ar trebui este foarte mic, iar multe maşini sunt trase pe dreapta din cauza defecţiunilor şi uzurii. Apropierea iernii îi îngrijorează pe cei care ar trebui să intervină rapid ca să salveze vieţi. Iarna trecută, frigul şi condiţiile de drum au pus probleme mari oamenilor şi maşinilor de la Staţia de Salvare. În garajul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bacău, "reginele", cele care iau ochii oricui intră, sunt ambulanţele de marcă, noi, dotate cu toate cele necesare salvării vieţilor bolnavilor sau victimelor de la tot felul de accidente. Arată bine şi dau o senzaţie de siguranţă, datorită echipamentelor medicale moderne care îi ajută pe medici să le ofere o şansă în plus oamenilor ce apelează la 112 în cazuri disperate. Din păcate, autoutilitarele "de firmă", care corespund normelor europene, dar şi celor de bun-simţ sunt doar câteva din totalul de 34 care încă mai funcţionează. În Bacău, "ambulanţă" înseamnă mai ales o Dacie Break ruginită, "convinsă" de şofer - mecanic de nevoie - să pornească după mai multe încercări, rugăminţi şi înjurături. Cât despre "echipamentul medical", acesta se rezumă la o targă veche, o pătură şi 2-3 elemente strict necesare care ar putea fi utile medicilor la cazuri mai simple. Nici vorbă de aparatură de resuscitare ori alte "minunăţii" ale medicinei din zilele noastre. Multe maşini sunt trase pe dreapta din cauza defecţiunilor şi a lipsei pieselor de rezervă. Singura speranţă a şefului de la Salvare este achiziţionarea la nivel naţional a o mie de ambulanţe, promisă de mai- marii Sănătăţii. "Din informaţiile pe care le avem la ora actuală, ştim că într-o primă etapă vor fi achiziţionate 300 de salvări, iar Bacăului îi sunt repartizate cinci maşini. Nu cred că vor ajunge la staţia noastră mai devreme de Sărbătoarea de Paşti. Nu are cum să se materializeze mai devreme acest lucru, întrucât este vorba de o licitaţie internaţională şi, în prezent, abia a fost finalizat caietul de sarcini", a precizat directorul Serviciului de Ambulanţă Bacău, dr. Sorin Enescu. În judeţul Bacău mai funcţionează 90 de salvări, la o populaţie de circa 700.000 de persoane. Serviciul de ambulanţă asigură şi transportul persoanelor dializate. Numărul insuficient de maşini echipate corespunzător îi îngrijorează pe băcăuani.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite