Ministerul Sănătăţii, ameninţat cu procese pentru listele de compensare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din septembrie, listele de medicamente compensate s-ar putea uni, sistemul de sănătate urmând să acopere, pentru orice pilulă, 75 la sută din cost. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă

Din septembrie, listele de medicamente compensate s-ar putea uni, sistemul de sănătate urmând să acopere, pentru orice pilulă, 75 la sută din cost. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Ministerul Sănătăţii acceptă propunerile făcute de medici şi de firmele de medicamente. Ideea nu a fost respinsă, dar secretarul de stat, conf. dr. Vlad Iliescu, a precizat că va fi nevoie de calcule precise pentru a se vedea costurile.
Cei mai mulţi dintre participanţii la dezbaterea publică pe tema modificării sistemului de compensare au vrut să afle care au fost criteriile după care un medicament a fost trecut de pe o listă pe alta. Mai mulţi producători de medicamente spun că aceste criterii nici nu au existat, fiind hotărâţi să declanşeze procese în cazul în care lista va fi adoptată în varianta actuală. Favorizarea unor firme prin introducerea preferenţială pe liste poate fi atacată la Consiliul Concurenţei, dar şi ca abuz al autorităţilor. Lista A, unde statul suportă 90 la sută din costul medicamentelor, s-a transformat dintr-o listă socială, accesibilă celor cu venituri mici, într-o listă care conţine medicamente mai bune, dar mai scumpe. Pentru medicamentele folosite de un pacient cu o boală cronică, acesta va fi nevoit să scoată din buzunar de cinci ori mai mult. Medicii spun că rămânerea pe listă a unui singur medicament pentru aceeaşi grupă terapeutică nu va fi în beneficiul bolnavilor, căci tratamentul este eficient doar pentru două treimi din pacienţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite