Ministerul Apărării, indecis între F-16, Gripen, Eurofighter şi Rafale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea avioanelor de luptă multirol care vor înlocui bătrânele MIG-uri 21 depinde de criteriile pe care le va hotărî Ministerul Apărării. Într-un interviu acordat recent publicaţiei

Alegerea avioanelor de luptă multirol care vor înlocui bătrânele MIG-uri 21 depinde de criteriile pe care le va hotărî Ministerul Apărării. Într-un interviu acordat recent publicaţiei "Viaţa militară", şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Gheorghe Catrina, declara că are nevoie de avioane al căror preţ de achiziţie să tindă la zero, acestea urmând a fi folosite pentru cel mult 15 ani.
"Aici este vorba, mai curând, de o neînţelegere. În primul rând, că nu noi stabilim bugetul pentru achiziţie. În al doilea rând, suntem încă departe de această fază. După elaborarea necesităţilor pe care trebuie să le îndeplinească viitoarele avioane, va urma un studiu de concept din care vor rezulta câteva propuneri. După care, decizia finală va fi luată pe cale politică. În ceea ce priveşte un cost zero, este puţin probabil. Chiar dacă am lua avioane folosite sau închiriate, costurile vor fi, oricum, vizibile", ne-a declarat, ieri, generalul Gheorghe Catrina. şeful Statului Major al Forţelor Aeriene spune că există mai multe etape care trebuie parcurse până la decizia finală şi acestea trebuie parcurse "chiar dacă timpul e pe cale să devină un factor critic". Printre variantele de înlocuire a MIG-urilor, Catrina a enumerat F-16, Gripen, Eurofighter şi Rafale, precizând însă că, "până la licitaţia finală, toate sunt supoziţii ce pot fi infirmate".
Generalul susţine că, deocamdată, specialiştii Forţelor Aeriene sunt încă în faza în care analizează ce caracteristici trebuie să aibă noile avioane pentru a fi compatibile cu necesităţile Armatei Române. Începând din 2008, MIG-urile 21 vor fi trase pe rând la sol, ultimului astfel de avion expirându-i resursa de zbor în 2010. În urmă cu câteva luni, ministrul apărării, Teodor Atanasiu, anunţase că, până la sfârşitul acestui an, va fi organizată o licitaţie internaţională pentru achiziţionarea altui model de avion multirol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite