Minicircuit turistic lângă Petroşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştera Bolii, Cetatea Băniţa şi Turnul Crivadia, de pe raza comunei Băniţa, situată la 15 kilometri de Petroşani, sunt mai cunoscute în străinătate decât la noi în ţară. Trei

Peştera Bolii, Cetatea Băniţa şi Turnul Crivadia, de pe raza comunei Băniţa, situată la 15 kilometri de Petroşani, sunt mai cunoscute în străinătate decât la noi în ţară.

Trei obiective turistice, cu mare încărcătură istorică, despre care puţini ştiu, situate în comuna Băniţa din judeţul Hunedoara, oferă toate motivele pentru a fi vizitate în cadrul unei minivacanţe cum ar fi cea de weekend.

Peştera Bolii, Cetatea Băniţa şi Turnul Crivadia, de pe raza comunei Băniţa, situată la 15 kilometri de Petroşani, sunt mai cunoscute în străinătate decât la noi în ţară, dovadă stă şi faptul că dintre turiştii care le-au vizitat în acest an, aproape trei sferturi au fost din Franţa, Austria, Germania sau Ungaria.

Peştera Bolii, cu o suprafaţă de 10 hectare, este o rezervaţie naturală, intrarea fiind făcută pe sub o arcadă săpată în munte ce are înălţimea de 46 de metri, iar din interiorul său izvorăşte pârâul Galbina. Obiectivul turistic se găseşte la numai 150 de metri de şoseaua Petroşani - Haţeg (DN 66), iar în 1928 a devenit prima peşteră din ţara noastră care a beneficiat de iluminat artificial.

Zeci de ani a fost abandonată, însă o asociaţie ecologică din Valea Jiului a reuşit după un an de zile de muncă să o redea circuitului turistic, în anul 2006. Datorită frumuseţii, în peşteră au fost turnate mai multe secvenţe pentru filmul "Legenda Nibelungilor".

Emeric Suhanek, preşedintele Asociaţiei de Ecologie Petro Aqua, care a lucrat la restaurarea peşterii, spune că producătorii filmului au fost profund impresionaţi de măreţia peşterii.
După redarea în circuitului turistic, Peştera Bolii a fost gazda mai multor evenimente: o nuntă, un botez şi chiar un concert de muzică religioasă. Peştera poartă numele familiei Bolia, care o primeşte în anul 1404 ca o donaţie din partea regelui Sigismund.

Peisaj mirific la fortăreaţă

Ruinele cetăţii dacice se înalţă semeţ chiar deasupra peşterii completând minicircuitul turistic. Fortificaţia dacică Băniţa se află pe un colţ de stâncă izolat - Dealul Bolii sau Piatra Cetăţii (902 m). Calcarul folosit la ridicarea acestei cetăţi a fost adus de la Sântămăria-Orlea, localitate aflată la 40 de km distanţă. Fortificaţiile cuprind o serie de construcţii cu caracter militar: ziduri de incintă, turnuri, platforme de luptă, val de apărare ridicate pe terasele şi pe culmea înălţimii.

În mijlocul spaţiului închis de cetate s-a ridicat un turn permanent de veghe, data fiind poziţia dominantă a fortificaţiei, care permitea o observaţie excelentă a zonei în acele timpuri, iar astăzi o privelişte care îţi taie răsuflarea. Rostul cetăţii era de a bloca accesul spre Sarmizegetusa Regia dinspre sud. Sistemul defensiv din Munţii Orăştiei ar fi fost inutil fără cetatea de la Băniţa.

Un loc plin de mituri

Al treilea obiectiv turistic care poate fi vizitat cu uşurinţă este Turnul de la Crivadia, aflat la 5 kilometri de Peştera Bolii. Situat pe marginea stâncoasă a apei Merişorului din sec. XVI, străjuieşte vechiul drum ce lega Transilvania cu Ţara Românească prin pasul Vâlcan. Este construit din piatră de calcar şi are o formă perfect circulară, zidurile sale având o înălţime de până la 20 m.

Toate aceste obiective poartă poveşti şi mituri pe care cei interesaţi le pot afla de la localnicii care-şi pasc vitele în jurul lor, foarte sociabili şi dispuşi să spună "istoria" cetăţilor şi a peşterii, aşa cum au auzit-o de la străbunii lor.

Cei care optează să viziteze comuna Băniţa şi obiectivele turistice din jurul ei, dacă vin din estul ţării, o pot face foarte uşor cu autoturismul pe Drumul Naţional 66, Tg. Jiu-Petroşani-Deva. De la ieşirea din Petroşani spre Haţeg, cetatea le va ieşi în cale după circa 5 kilometri. Dacă veniţi din vestul ţării, atunci, acelaşi drum trebuie ţinut din Haţeg spre Petroşani.

În comună găsiţi şi câteva pensiuni şi cabane care oferă cazare chiar şi pentru grupuri numeroase, iar dacă vreţi să staţi la cort, ţinând cont că vremea însorită încă permite acest lucru, în jurul cabanelor aveţi la dispoziţie gratuit şi un teren pentru campare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite