Minerii au revendicari imposibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Trei sunt solicitarile noastre esentiale, ne-a declarat Viorel Temelescu, viceliderul sindicatelor din Valea Jiului: o strategie la nivel national a mineritului, aprobata prin lege, nu prin HG; un

"Trei sunt solicitarile noastre esentiale, ne-a declarat Viorel Temelescu, viceliderul sindicatelor din Valea Jiului: o strategie la nivel national a mineritului, aprobata prin lege, nu prin HG; un program special, aprobat prin HG pentru minerii disponibilizati si alternative viabile pentru bugetul de venituri si cheltuieli al companiei miniere". Intrebat asupra acestei situatii, Ionel Mantog, secretar de stat in MEC, Directia minerit, ne-a declarat impasibil: "Acesta nu e un conflict de munca, e treaba lor, fac ce vor sa faca" (?!) Oficialii MEC declara ca revendicarile generice ale minerilor nu vor fi rezolvate pana pe 25 noiembrie, chiar daca ar curge bani de la Banca Mondiala. Sorin Gaman, director de Resurse Minerale din MEC, sustine: "Exista o strategie nationala a mineritului, aprobata prin HG si semnata de toti partenerii sociali. Aceasta strategie nu a fost si nu este respectata, deoarece termenii au fost amanati tot sub presiune sindicala. Minele nu au fost inchise la timp, desi avem un program convenit cu FMI si Banca Mondiala. Acesta va reintra in normal din 2006, fapt care ii deranjeaza pe mineri. Tot din 2006 vom continua diminuarea subventiei cu 25 la suta, urmand ca aceasta sa dispara pana la 31 decembrie 2007. Si aceasta diminuare a subventiei ii supara pe mineri. In schimb, platile compensatorii, in valoare de 150 milioane de lei, au fost platite la timp pentru fiecare miner disponibilizat", ne-a declarat oficialul MEC.
Ultima ora - 11.000 de mineri, disponibilizati in 2006
Conform intelegerii cu FMI si Banca Mondiala, in 2006 vor fi disponibilizati 11.000 de mineri din toate unitatile miniere. "De la acest program nu ne putem abate, indiferent daca vin sau nu vin minerii pe 25 noiembrie", declara surse oficiale din Ministerul Economiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite