Minerii disponibilizaţi livrează fructe de pădure Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru miile de disponibilizaţi din zona Văii Jiului, care îşi câştigă existenţa din recoltatul fructelor de pădure, sezonul 2007 a fost unul profitabil, chiar dacă nu la fel de avantajos

Pentru miile de disponibilizaţi din zona Văii Jiului, care îşi câştigă existenţa din recoltatul fructelor de pădure, sezonul 2007 a fost unul profitabil, chiar dacă nu la fel de avantajos ca şi pentru importatorii europeni.

Potrivit unei situaţii provizorii întocmite de centrele de colectare din cele şase localităţi ale Văii Jiului împreună cu ocoalele silvice, în acest sezon din munţii Retezat şi Parâng au fost culese 65,25 de tone de fructe de pădure, 90% din ele luând calea exportului.

Principalii importatori ai acestor produse au fost Austria şi Italia. În ceea ce priveşte beneficiile rezultate în urma acestor activităţi, în conturile ocoalelor silvice din Valea Jiului au intrat circa 500.000 de lei. Cam puţin, ar spune unii, având în vedere că fructele sunt absolut ecologice, fiind produse de flora spontană, calităţi foarte bine recompensate în magazinele din Occident.

În total au fost culese 27 de tone de afine roşii, 23 de tone de afine negre, 2 tone de mure, 4,2 tone de măceşe şi 1,5 tone de păducel. Fructele au fost livrate cu găleata unor operatori locali, care le exportă. Procesul de colectare este bine organizat, o maşină frigorifică trecând, într-o anume zi de săptămână, prin zeci de localităţi din judeţele Hunedoara, Gorj şi zonele limitrofe.

Se culeg şi ciuperci

Până la întocmirea situaţiei, foştii mineri adunaseră deja şi 1,5 tone de ciuperci proaspete (hribi şi gălbiori), precum şi peste 3 tone de mânătărci uscate şi feliate. În funcţie de calitate, kilogramul de ciuperci a fost plătit la centrul de fructe cu sume variind între 2 lei şi 20 de lei.

Sezonul hribilor încă nu s-a încheiat, iar bilanţul centrelor ar putea arăta un profit mai mare, ţinând cont că şi aceste produse au căutare mare a export, iar pădurile din zonă abundă în acestă toamnă de ciuperci.

Pe lângă foştii mineri, copiii care merg pe timpul vacanţei cu vitele la păscut au obiceiul de a culege câte o găleată de mure sau afine chiar în ziua colectării, pentru care primesc între 20 şi 25 de lei, în funcţie de calitatea fructelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite