Minerii din Oltenia, în şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 8.000 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor intra de astăzi în şomaj tehnic, timp de o lună. Minerii vor primi cu 5% mai puţini bani decât dacă ar fi avut un program normal de lucru.

Începând de astăzi, SNLO îşi sistează activitatea de producţie, până la data de 16 iulie, perioadă în care nu vor mai fi asigurate decât lucrările de siguranţă şi de securitate, precum şi cele de livrare a cărbunelui din stoc.

„Până la data de 15 septembrie, fiecare salariat al companiei va intra în şomaj tehnic. În prima fază, până la jumătatea lunii iulie, aproximativ 8.000 de salariaţi vor sta acasă“, a declarat, pentru „Adevărul“, Daniel Burlan, directorul general al SNLO.

Potrivit acestuia, minerii nu au ameninţat cu proteste şi nu au arătat niciun semn de nemulţumire în momentul în care au fost anunţaţi de această decizie. „Dacă ar fi venit la serviciu în condiţii normale, ar fi primit cu 5% mai mulţi bani decât vor lua în luna în care vor fi în şomaj tehnic“, a spus Burlan, adăugând că salariul mediu la nivelul companiei este de 2.700 de lei.

Cererea de cărbune a scăzut

Măsura vine pe fondul stocurilor mari de lignit acumulate în depozitele societăţii. Cum cărbunele îşi pierde în timp calitatea energetică, societatea nu-şi permite continuarea activităţii de extracţie. Mai mult, temperaturile ridicate din ultima perioadă ar putea determina autoaprinderea lignitului, existând posibilitatea producerii unui incendiu de mari proporţii, a explicat oficialul SNLO.

Pentru redresarea activităţii, societatea şi-a planificat livrări de circa 1,1 milioane de tone în lunile iunie şi iulie, urmând ca, din august, cantitatea să crească la 1,4 milioane de tone lunar.

Societatea furnizează cărbune celor două mari complexuri energetice din Gorj, de la Turceni şi Rovineri, precum şi Regiei Autonome a Activităţilor Nucleare (RAAN). Odată cu reculul consumului de energie, cererea de cărbune a scăzut puternic.

Astfel, RAAN va mai achiziţiona de la SNLO doar 600.000 de tone de lignit, faţă de cele două milioane de tone contractate, în timp ce livrările către Turceni vor scădea la trei milioane de tone, faţă de cantitatea de 3,3 milioane de tone solicitată iniţial.

SNLO, în noile companii energetice

SNLO va fi inclusă într‑una dintre cele două companii pe care Ministerul Economiei  vrea să le înfiinţeze în acest an prin restructurarea producţiei de energie. Astfel, SNLO va fi grupată cu complexurile Turceni şi Rovinari, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina şi o parte din Electrica.

De asemenea, Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru ştergerea datoriilor istorice ale SNLO către stat, în valoare totală de 141 de milioane de lei, pentru a se evita falimentul societăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite