Minele de uraniu din Maramureş poluează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii spun că intervenţia statului pentru închiderea minelor vine prea târziu, pentru că mulţi dintre ei s-au îmbolnăvit. Până la sfârşitul anului 2008, galeriile de uraniu din

Localnicii spun că intervenţia statului pentru închiderea minelor vine prea târziu, pentru că mulţi dintre ei s-au îmbolnăvit.

Până la sfârşitul anului 2008, galeriile de uraniu din judeţul Maramureş vor fi închise şi ecologizate, acţiune pentru care guvernul va aloca 185 milioane de lei. Autorităţile din comunele localităţilor Repedea şi Poienile de sub Munte spun însă că intervenţia oficialităţilor e tardivă, pentru că numeroşi localnici s-au îmbolnăvit.

Viceprimarul comunei Repedea, Vasile Ciornei, spune că până acum primăria pe care o conduce a intervenit de mai multe ori pentru închiderea galeriilor de mină din Maramureş. "Apele din galeriile de mină se scurg direct în râul Ruscova, mulţi oameni îşi adapă animalele la râu fără să ştie că apa e poluată. În ultimii şase ani am făcut nenumărate intervenţii la prefectură, guvern şi ministere pentru a îndrepta situaţia existentă.

Am cerut închiderea galeriilor de mină", a spus Vasile Ciornei. El a adăugat că primăria pe care o conduce mizează pe obţinerea unor fonduri europene pentru a putea racorda populaţia la o sursă de apă potabilă curată. Numai că aducerea apei ar trebui făcută tot printr-o zonă apropiată galeriilor de mină, iar singura rezolvare ar consta în trecerea conductelor pe sub albia râului.

Proiectul de ecologizare a galeriilor e aproape finalizat şi a fost făcut de firma Romin. "Pe lângă galeriile de mină, proiectul a cuprins şi o haldă cu aproximativ 300 de metri cubi de minereu steril", a spus Staicu Bălănescu, directorul Remin, firma care a făcut proiectul. Executantul proiectului va fi ales prin licitaţie publică.

Medicul spune că malformaţiile "sunt normale" Cu toate acestea, medicul din zonele comunelor Repedea şi Poienile de sub Munte a informat că apa presupus poluată din cauza galeriilor de mină nu ar fi afectat sănătatea oamenilor. "Cazurile de malformaţii sau neoplasme sunt în limite obişnuite. Nu se poate spune că zona e radioctivă şi oamenii au de suferit din moment ce din galeriile de mină nu s-au extras decât probe de minereu, şi nu uraniu", a declarat medicul Petrişor Zâmbreanu.

Directorul Radioactiv Mineral Măgurele din Bucureşti, Ioan Şerban, susţine că galeriile de mină nu puteau rămâne deschise la nesfârşit. Acesta a adăugat că, pentru moment, galeriile nu prezintă vreun interes, dar că în viitor zăcământul de uraniu din Maramureş ar putea fi exploatat.

Galeriile au fost abandonate prin anii "70, iar minele au fost date în grija Ministerului Economiei la diferite companii miniere, care nu au făcut nimic pentru închiderea galeriilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite