Minciunica inteligentă poate salva căsnicia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile sincere pot distruge uneori o relaţie. De aceea, psihologii susţin nevoia unor neadevăruri salvatoare. Cine mai crede în ziua de azi că sinceritatea totală este reţeta unei

Declaraţiile sincere pot distruge uneori o relaţie. De aceea, psihologii susţin nevoia unor neadevăruri salvatoare.

Cine mai crede în ziua de azi că sinceritatea totală este reţeta unei căsnicii fericite? Noua generaţie de psihologi afirmă că o astfel de atitudine nu poate duce decât la divorţ. Sfatul lor este să dozaţi cât mai bine amestecul de minciună şi adevăr, tocmai pentru a salva o relaţie care are toate şansele să reuşească dacă nu este tulburată de adevăruri care oricum nu contează prea mult în ecuaţia sentimentelor adevărate.

Minciuna este răul necesar într-o relaţie, susţin psihologii contemporani. "Asta nu înseamnă că trebuie să îţi minţi partenerul în mod regulat, dar sunt situaţii când o <> inteligent plasată poate face diferenţa dintre armonie şi război", afirmă Jane Greer, consilier psihologic în probleme de cuplu şi sex, fost profesor la Universitatea Adelphi din Statele Unite.

Echilibristica diplomaţiei într-o relaţie, şi mai ales într-o căsnicie este destul de dificilă, şi tocmai de aceea specialistul american oferă câteva soluţii pentru situaţiile cel mai des întâlnite în cuplu.

"Trecutele iubiri" Fostele şi foştii aruncă întotdeauna o umbră asupra relaţiei curente. Chiar dacă murim de curiozitate să aflăm detalii despre fostele relaţii, vom urî mereu răspunsurile pe care le primim. La rândul nostru, ca din întâmplare, "aruncăm" informaţii despre "fostele" iubiri, suficient pentru a crea partenerului o stare de disconfort timp de o săptămână.

Concluzia psihologilor este că pentru a avea linişte într-o nouă relaţie este bine să povestiţi cât mai puţin despre "fostele iubiri", şi în cazul în care trebuie totuşi să spuneţi câte ceva, creionaţi-o ca fiind o "poveste moartă, de mult uitată", zugrăvită în culori cât mai plictisitoare şi oricum, nesemnificativă.

"Soacră, soacră - poamă acră" Chiar dacă nu luăm în seamă înţelepciunea populară, acest fapt rămâne unul dintre misterele vieţii de familie: mulţi dintre noi avem relaţii "delicate" cu socrii şi, de ce să nu fim sinceri, mai ales cu soacrele. Soţul va fi însă întotdeauna încântat de vizitele surpriză ale părinţilor săi. Dacă nu daţi dovadă de cel puţin la fel de mult entuziasm, vizavi de socrii, aveţi toate şansele ca aceştia sau soţul/soţia să se transforme într-un arici care-şi îndreaptă ţepii împotriva dvs.

Sunt părinţii iubitului/iubitei şi, chiar dacă pare incorect, niciodată nu veţi avea câştig de cauză expunându-vă adevăratele sentimente faţă de ei. De fapt, s-ar putea să nu aveţi nicio scăpare: dacă îi criticaţi, vor interpreta acest lucru ca pe o trădare, iar dacă îi iubiţi şi vă înţelegeţi de minune cu ei, de multe ori partenerul va interpreta acest lucru ca pe o conspiraţie împotriva sa.

"La nevoie, dispar" Dacă "el" sau "ea" se transformă într-un/o "nesuferit/ă" când se întâlneşte cu prietenii, trebuie să reacţionezi cu precauţie. Poate şi el/ea gândeşte la fel despre prietenele tale. Chiar dacă ai face orice ca să nu îl/o întâlneşti pe "cel mai bun prieten/cea mai bună prietenă" care vine mereu în vizită pentru discuţii, cel mai inteligent ar fi să îl/o încurajezi să iasă cât mai des cu "prietenul/prietena". Vei avea numai de profitat: "jumătatea" vă va aprecia înţelegerea de care daţi dovadă, iar dvs., din fericire, vă veţi afla mai rar în compania "prietenului/prietenei".

Proba masajului Chiar dacă partenerul/partenera vă face masaj într-un mod mai mult decât sadic, dacă vă plângeţi, riscaţi să rămâneţi cu umerii înţepeniţi o bună perioadă de timp. "În schimb, dacă îi spuneţi când vă place cu adevărat şi îi îndrumaţi mâinile, veţi avea numai de câştigat", susţine Jane Greer. În acest fel, nici demnitatea celuilalt nu este atinsă şi nici spatele nu vă va fi privat de o binemeritată relaxare.

Despre "ochiul dracului" Chiar dacă aveţi bugete separate, bărbaţii par întotdeauna convinşi că multe dintre lucrurile "absolut necesare" pe care le cumpără femeile sunt de fapt "scumpe şi nefolositoare". De aceea, propun specialiştii în psihologia cuplului, ar fi mai bine ca femeile să "mărească" preţul cadoului pe care i l-a făcut recent partenerului şi să îl "înjumătăţească" - măcar în declaraţii - pe cel al "moftului" pe care şi l-au făcut singure.

"Dirty dancing" Dacă partenerul dvs. dansează ca o undiţă bătută de vânt, este cazul să vă abţineţi de la comentarii. Oricât de tentant ar fi câteodată să îi mai tăiaţi din "figuri", trebuie să vă gândiţi la faptul că partenerul se poate crede, la un moment dat, cel puţin eroul principal din "Dirty Dancing". Iar o observaţie nelalocul ei ar putea răni orgoliul său masculin.

>> Nu înseamnă că trebuie să îţi minţi partenerul în mod regulat, dar sunt situaţii când o "minciunică" inteligent plasată poate face diferenţa dintre armonie şi război Jane Greer, consilier psihologic

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite