Miloşevici, depus în Memorialul lui Tito

0
Publicat:
Ultima actualizare:

membrii partidului veniţi să-l întâmpine l-au aşteptat la aeroport, ţinând în mână o coroană de trandafiri, simbolul partidului. Pe funda roşie se putea citi "Slobo, eroul", iar drapelul

membrii partidului veniţi să-l întâmpine l-au aşteptat la aeroport, ţinând în mână o coroană de trandafiri, simbolul partidului. Pe funda roşie se putea citi "Slobo, eroul", iar drapelul ţării în culorile roşu, albastru şi alb a fost pus peste sicriul acestuia, în timp ce unii lăcrimau sau îi sărutau coşciugul. Câţiva oameni au aruncat flori spre microbuzul care transporta sicriul fostului preşedinte, iar câteva femei mai în vârstă plângeau în hohote.

Îngropat sub teiul preferat
Funeraliile vor avea loc sâmbătă în oraşul în care s-a născut, Pozarevac, în cadrul unei ceremonii private, sub teiul său preferat. Guvernul sârb a refuzat organizarea de funeralii de stat, lăsându-i pe membrii familiei Miloşevici şi pe aliaţii lui socialişti să îi organizeze întoarcerea şi înmormântarea. Convoiul funerar va părăsi Belgradul, din faţa clădirii parlamentului federal şi se va îndrepta spre Pozarevac, un mic oraş situat la 70 de kilometri sud-est de capitala sârbă. Socialiştii, care au fost îndepărtaţi de la putere odată cu Miloşevici în anul 2000, speră să câştige simpatia publicului odată cu moartea liderului lor. Ei deţin puterea oraşului Pozarevac, spre deosebire de Belgrad, unde puterea aparţine pro-occidentalilor din cadrul Partidului Democrat, condus de preşedintele Boris Tadici.

Familiase teme să vină în Serbia
Ceremonia de înmormântare a lui Miloşevici ar fi putut să reprezinte o ocazie pentru revenirea în ţară a membrilor familiei acestuia, care trăiesc în exil, dar nici acum nu se ştie cine va fi prezent. Fiul său, Marko, care a mers la Haga pentru a prelua corpul neînsufleţit al tatălui său, a revenit, miercuri, la Moscova şi nu este sigur că va veni în Serbia. Mira Markovic, soţia fostului preşedinte iugoslav, trăieşte în exil în Rusia din 2003, iar garanţiile oferite de guvernul sârb nu i se par suficiente pentru a se întoarce acasă. Poate doar fiica lui Miloşevici, Marja, să vină la înmormântare dacă îi trece supărarea că tatăl său nu a fost îngropat, aşa cum a cerut, în Muntenegru, unde ea locuieşte. Partidul utranaţionaliştilor radicali sârbi a solicitat membrilor săi, foşti ofiţeri de armată şi de poliţie, să se prezinte la funeralii în uniforme militare pentru a arăta astfel respectul pentru cel care i-a purtat în patru războaie, în timpul celor 13 ani cât s-a aflat la putere.

Fratele lui Miloşevici, operat pe cord
Nici fratele lui Slobodan Miloşevici, Borislav Miloşevici, nu va putea participa la înmormântare, deoarece miercuri a suferit o intervenţie chirurgicală pe cord, a anunţat şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară Bakulev din Moscova, Leo Bokeria. Potrivit chirurgului rus, o operaţie similară cu aceea la care a fost supus Borislav trebuia să fie realizată şi în cazul lui Slobodan.

Participare rusească masivă la funeralii
Rusia va fi reprezentată la funeralii de o delegaţie formată din reprezentanţi ai mai multor partide politice, inclusiv ai formaţiunii aflate la putere, "Rusia Unită". "S-a decis să nu fie o delegaţie oficială, a precizat Boris Grâzlov, preşedintele Dumei. Partidul Comunist rus a indicat deja că şeful său, Ghennadi Ziuganov, va fi prezent la funeraliile fostului lider forte de la Belgrad.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite