Militarul exaltat va fi anchetat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenentul Alexandru Gheorghe din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii a încălcat legile şi regulamentele militare când a apărut la protestul din Piaţa Universităţii.

Militarul şi-a făcut apariţia luni seară în Piaţa Universităţii şi a făcut declaraţii de susţinere la adresa protestatarilor. El le-a spus manifestanţilor din Piaţă că 24 ianuarie este Ziua Unirii, i-a îndemnat să nu aibă încredere în clasa politică şi să continue manifestaţiile, precizând că n-a venit să scandeze contra preşedintelui Traian Băsescu, pentru că acesta este comandantul suprem, însă „deasupra lui este poporul".

Alexandru Gheorghe a participat apoi la o emisiune televizată. „Am un salariu foarte bun, 31 de milioane de lei vechi pe lună. Deci nu banii m-au adus aici, ci dorinţa de demnitate. Aici sunt părinţii mei, sunt fraţii mei, sunt rudele mele", a declarat pe un ton exaltat Alexandru Gheorghe care a admis şi că a încălcat puţin legea.

El este ofiţer activ de trei ani, iar în prezent lucrează în structura de protecţie a documentelor clasificate, cu o funcţie asimilată gradului de maior. Ieri, la intrarea în Unitatea Militară Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii, acolo unde este încadrat locotenentul Alexandru Gheorghe,   şi-au făcut apariţia doi susţinători ai acestuia din aceeaşi localitate.

Ce prevederi a încălcat

„Prin participarea în uniforma militară şi prin declaraţiile făcute la mitingul de protest care s-a desfăşurat, în seara zilei de 23 ianuarie, în Piaţa Universităţii, Bucureşti, locotenentul Gheorghe Alexandru, încadrat la Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii, a încălcat prevederile articolului 29, litera g din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi alte prevederi ale regulamentelor militare", a declarat, pentru „Adevărul", contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN.

Potrivit acestuia, soarta locotenentului protestatar urmează să fie decisă zilele acestea la nivelul unităţii militare în care este încadrat. „Analiza se efectuează de către consiliul de onoare al ofiţerilor şi de consiliul de judecată, în baza unor proceduri clare, care prevăd termene şi principii care trebuie respectate. În funcţie de rezultatele analizei, comandantul unităţii va lua o decizie şi va propune măsurile legale în consecinţă", a spus Tiberiu Frăţilă.

Întrebat ce riscă locotenentul pentru faptul că a participat la mitingul din Capitală, contraamiralul de flotilă Frăţilă a spus că „este prematur să ne pronunţăm", dar că acesta este pasibil de sancţiunile prevăzute de articolele 33 şi 85 din Legea 80/1995. Astfel, potrivit articolului 33, „pentru abateri de la disciplina militară, neîndeplinirea îndatoririlor, încălcarea normelor de conduită militară, a regulilor de convieţuire socială, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor li se pot aplica următoarele sancţiuni disciplinare: avertisment; mustrare scrisă; consemnare; retrogradare în funcţie; amânarea înaintării în gradul următor timp de 1-2 ani".  Conform articolului 85, locotenentul ar putea fi chiar şi trecut în rezervă.

Ce spune legea

Conform Legii 80/1995, articolul 29, litera g, cadrelor militare în activitate nu le este permisă "participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical, cu excepţia activităilor la care se participă în misiune".

Procurorul-protestatar

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, ieri,  Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile făcute la „Antena 3" de către procurorul Florin Roman, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.   Magistratul a cerut demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. „De multă vreme mă macină sentimentul de inutilitate, făcând parte dintr-un sistem atât de complicat şi prins în propriile nonvalori.

Trebuia să-mi exprim părerea", a declarat Florin Roman. Magistratul nu ar fi avut voie să facă declaraţii publice cu caracter politic. CSM verifică dacă în această situaţie există indicii cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare. „Susţin din tot sufletul ceea ce manifestă acum oamenii paşnici. Starea de spirit este cea de lehamite faţă de un Guvern ticălos", a adăugat procurorul.

„Revoluţia" vestoanelor atârnate în cui

Colonelul (r) Mircea Dogaru, ieri, în timp ce  se adresa mulţimii 

De Ziua Unirii, 10.000 de militari disponibilizaţi şi-au dat întâlnire în centrul Capitalei. Au venit cam un sfert, 2.500. Din Piaţa Victoriei, de unde au vrut să dea jos Guvernul, la ora 12.15 au plecat în marş forţat la Televiziune. Ca-n '89. Pe drum, schimbau impresii între ei şi se bucurau când ziariştii îi băgau în seamă. „Sunt aici pentru lume, pentru tovarăşii mei. Eu am pensie bună, nu o duc rău. Până în 3.000 de lei. Să ştiţi, nu vreau dictatură ca pe vremea lu Ceaşcă, dar măcar atunci era mai bine, nu era atâta sfidare. Nu se fura atâta, dom'le. Nu mai plecăm de-aici până nu-i dăm jos!", a declarat unul dintre pensionari. 

Televiziunea

Cum avansezi în mulţime, poveştile se schimbă la capitolul „intensitate".   „Îl admir pe  Alexandru Gheorghe, militarul care a protestat ieri în uniformă. Nu are de ce să-i fie frică. Şi eu am fost la Revoluţie. Nu am avut mamă, nu am avut tată. Uitaţi-vă la cicatricea asta. Am fost victimă! Cum ce am păţit? M-au zgâriat în semnul Zorro cu sticla de Pepsi pe faţă! Am cerut certificat de revoluţionar de la Iliescu, dar nu mi-a dat",  povesteşte foarte aprins un pensionar. Din Botoşani, Bistriţa sau Tulcea, toţi protestatarii au soluţii de forţă: „Să vină minerii!", „Înc-o revoluţie!". La un moment dat, din faţa coloanei se aude: „Petrică, dă pe GSP!". S-a ajuns în faţa palatului lui Gigi Becali.

Ajunşi la sediul Televiziunii, trei reprezentanţi ai mulţimii protestatare, printre care şi colonelul (r) Mircea Dogaru, au mers să discute cu preşedintele televiziunii, Alexandru Lăzescu. Între timp, mulţimea nu a stat degeaba. A încins o horă, iar când cei trei lideri au ieşit cu
buza umflată, s-au cărat în cele 40 de autocare venite de prin ţară. Revoluţia asta nu a mai ieşit.

Politicienii, huiduiţi la Iaşi

Peste 5.000 de ieşeni au participat ieri la manifestările organizate în centrul oraşului de Ziua Unirii. Faţă de alţi ani, şeful statului Traian Băsescu nu a mai ajuns în Capitala Moldovei. În schimb, liderii USL şi-au făcut apariţia în Piaţa Unirii. Crin Antonescu, Victor Ponta, Daniel Constantin, dar şi parlamentarii Varujan Vosganian, Relu Fenechiu şi Robert Negoiţă nu au urcat pe scenă ca în alţi ani, dar au făcut baie de mulţime.

În timpul discursurilor demnitarilor, sute de persoane au huiduit şi au scandat lozinci anti-Băsescu: „În cinstea marelui unificator, să-l dăm jos pe trădător!" sau „Cuza ne-a unit, Bănescu ne-a umilit". În timp ce ieşenii s-au îngrămădit pentru a prinde una dintre cele 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, un grup de 30 de persoane a continuat să protesteze în Piaţa Unirii. Gabriela Toma

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite