Militarul ucis în Irak, decorat cu Ordinul "Steaua României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

e blestemat aeroportul ăsta. Numai din astea. Piloţi morţi şi soldaţi ucişi", scrâşneşte din dinţi unul dintre ei. Avionul aterizează, iar sicriul soldatului este coborât. Feţele

e blestemat aeroportul ăsta. Numai din astea. Piloţi morţi şi soldaţi ucişi", scrâşneşte din dinţi unul dintre ei. Avionul aterizează, iar sicriul soldatului este coborât. Feţele împietrite ale lupilor negri şi şoaptele schimbate între ei arată că sunt oameni obişnuiţi şi că nu îşi doresc să devină eroi. "De bine se merge în Afghanistan şi Irak? Care pentru bani, care pentru carieră şi avansare", spune unul dintre lupi. Imnul României întrerupe discuţiile. După un scurt ceremonial militar şi o slujbă religioasă, generalul de brigadă Nicolae Roman, şeful statului major al Companiei 2 operaţional Buzău, discută lângă sicriu cu familia sublocotenentului Hâncu. Fulgerele bliţurilor spintecă noaptea. Decoraţiile şi ordinul de avansare sunt înmânate soţiei soldatului. Un salut scurt şi generalul se întoarce. Corpul soldatului este ridicat într-un camion, iar coloana de zeci de maşini pleacă în noapte spre unitatea militară în care şi-a început cariera Bogdan Hâncu.
Duminică, slujba religioasă ar putea fi oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Daniel. Aceasta după ce, la aducerea la Iaşi a trupului soldatului, protopopul Andrei a ţinut să oficieze o scurtă slujbă. La înmormântare, onorurile militare vor fi prezentate tot de "Lupii negri" care au avut misiuni în Afghanistan.

Băsescu: "şi-a făcut datoria"
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat, joi, decretul privind conferirea post-mortem sublocotenentului Hâncu V.M. Bogdan Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler. "Este un moment dificil pentru Armata Română, un moment dificil pentru poporul român. Unul dintre fiii săi a căzut la datorie departe de ţară, făcându-şi însă datoria faţă de ţara lui, faţă de poporul român", a spus Băsescu în discursul rostit la căpătâiul sicriului militarului român. şeful statului a mulţumit familiei lui Hâncu şi sublocotenentului pentru demnitate, curaj şi pentru jertfa în folosul ţării lui.

LPF nu cinsteşte memoria celui ucis în Irak
Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat că înaintea meciurilor din etapa a XXV-a a Diviziei A nu se va ţine un moment de reculegere în memoria soldatului român ucis în Irak, aşa cum se va întâmpla în Italia, pentru cei trei militari italieni ucişi la Nassyria. "Nu ne-am gândit la acest lucru. Ce treabă avem noi cu Italia?", a spus Valentin Alexandru. Preşedintele Federaţiei Italiene de Fotbal, Franco Carraro, a decis ca în Italia să se ţină un minut de reculegere după atentatul de la Nassyria, în care şi-au pierdut viaţa trei militari italieni şi unul român.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite