Militarii români s-au trezit cu mai puţini "bani de haine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii români au constatat, în urmă cu câteva zile, că "banii de haine" sunt mai puţini cu aproape 400 RON faţă de anul trecut. Surpriza a apărut ca urmare a declanşării anchetei

Militarii români au constatat, în urmă cu câteva zile, că "banii de haine" sunt mai puţini cu aproape 400 RON faţă de anul trecut. Surpriza a apărut ca urmare a declanşării anchetei Departamentului Naţional Anticorupţie în afacerea uniformelor supraevaluate cu concursul a 15 ofiţeri superiori ai MApN, în perioada 2003-2004.
Conform normativelor privind echiparea şi înzestrarea cu bunuri materiale specifice a personalului Ministerului Apărării, valoarea financiară a articolelor de echipament se stabileşte până la data de 30 iunie a fiecărui an. "Banii de haine" sunt stabiliţi în funcţie de preţurile la care a fost cumpărată îmbrăcămintea prevăzută în norme. Ministerul Apărării Naţionale ne-a precizat că "în ultimul an nu au existat modificări ale conţinutului normelor de asigurare cu echipament, singurul factor care a determinat modificarea valorii cotei părţi anuale fiind preţul de achiziţie a articolelor ce compun ţinuta de serviciu şi de instrucţie, preţ care a scăzut semnificativ. Drept urmare, de la 1.07.2006, valoarea cotei părţi anuale a drepturilor de echipament a scăzut în medie cu 400 RON/cadru militar. Această scădere, valorică, nu are efect pentru cadrele militare care doresc să îşi procure articole de echipament în natură din depozitele militare, ci doar pentru acelea care optează pentru încasarea contravalorii financiare a cotei părţi anuale". În primăvara acestui an, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva generalului maior Marin Măciucă, şeful Comandamentului Logistic Întrunit al Statului Major General al Armatei, şi a adjunctului acestuia, generalul de brigadă Adrian Tilincă. Cei doi, împreună cu alţi 13 ofiţeri superiori sunt acuzaţi că, în perioada septembrie 2003-februarie 2004, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu ocazia desfăşurării licitaţiei şi apoi a încheierii şi derulării unui contract cu firma germană Texplorer Gmbh. Tranzacţia a avut ca obiect cumpărarea de ţesături tip Ripstop, din care se fac uniforme militare. Prejudiciul adus statului român a fost evaluat la peste 3 milioane de euro. Având în vedere procedura de calculare a drepturilor de echipament, este evident că preţul crescut de achiziţie al materialelor s-a regăsit în "banii de haine" ai militarilor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite