Militarii români, cu moralul la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii din tabăra Lagman, Afganistan, acolo unde duminică şi-a pierdut viaţa sergentul Dragoş Alexandres-cu, sunt şocaţi de moartea colegului lor. Ei povestesc clipele de groază

Militarii din tabăra Lagman, Afganistan, acolo unde duminică şi-a pierdut viaţa sergentul Dragoş Alexandres-cu, sunt şocaţi de moartea colegului lor.

Ei povestesc clipele de groază prin care au trecut duminică. Patru taburi se întorceau dintr-o misiune de pe Autostrada A1. La circa 20 de kilometri de Qalat, la trecerea peste un podeţ, insurgenţii au acţionat un dispozitiv exploziv.

Primele două taburi din coloană au reuşit să treacă, al treilea a fost spulberat. Colegii din celelalte blindate au sărit să le acorde răniţilor primul ajutor. Pentru sergentul Dragoş Alexandrescu a fost prea târziu. A murit pe loc.

Camarazii acestuia, care se aflau în patrulă când a explodat blindatul, sunt cu moralul la pământ: "peste tot era teamă, frică şi mult sânge". Militari din bază au declarat ieri pentru "Adevărul" că unii camarazi s-au gândit chiar să se întoarcă în ţară.

Tehnică învechită

Românii se plâng şi de tehnica din dotare. Majoritatea cred că aceasta este depăşită şi incomodă. Blindatele se strică în misiuni, staţiile de emisie recepţie nu funcţionează întotdeauna cum ar trebui. Vestele antiglonţ sunt mai grele decât ale militarilor americani, însă oferă o protecţie mult mai mică. Aerul condiţionat nu prea funcţionează în blindate, iar praful şi căldura fac aerul aproape irespirabil.

"Este cariera noastră, unde ne cheamă ţara acolo plecăm. Sunt conştient că este un grad mai ridicat de pericol aici, dar am venit aici pentru experienţă", a povestit sergentul major Emil Conea, de la Poliţia Militară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite