Militarii italieni pleacă din Irak, ai noştri rămân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Operaţiunea militară Babilonul Antic se va încheia treptat în cursul anului 2006, iar retragerea va fi completă până la sfârşitul anului", a declarat ministrul apărării italian, Antonio

"Operaţiunea militară
Babilonul Antic
se va încheia treptat în cursul anului 2006, iar retragerea va fi completă până la sfârşitul anului", a declarat ministrul apărării italian, Antonio Martino. Cu aceasta, el a confirmat pentru prima oară ceea ce lăsa, recent, premierul Berlusconi să se înţeleagă: cei 2.500 de soldaţi italieni din Irak se întorc acasă, din raţiuni militare sau nu, dar cu siguranţă din raţiuni politice.
Implicarea ţării în războiul din Irak a fost mereu nepopulară printre italieni. Ea va fi, cu siguranţă, unul dintre subiectele dezbaterilor electorale pentru alegerile generale din 9 aprilie. Partidul de opoziţie italian declara că, în momentul în care el câştigă alegerile, trupele vor fi retrase imediat. Guvernul lui Berlusconi a decis acum doar o retragere treptată şi înlocuirea militarilor cu civili, care să ajute mai departe la reconstrucţia Irakului. Italia şi-a trimis după căderea regimului lui Saddam Hussein în 2003 circa 3.000 de soldaţi în sudul Irakului. În noiembrie 2003 au murit 16 militari italieni în sângerosul atac de la Nasirya. România are şi ea în Irak circa 400 de militari sub comandament italian. Însă "România nu va diminua participarea ei în Irak", a declarat, ieri, preşedintele Traian Băsescu la o întâlnire cu diplomaţii străini. "Se vor desfăşura acţiuni de stabilizare, de menţinere a păcii şi se trece la etapa de reconstrucţie alături de aliaţii noştri", a adăugat Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite