Militarii români vor putea folosi armele de serviciu şi pentru autoapărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii vor avea dreptul să-şi ia pistoalele acasă, fără permis de portarmă eliberat de poliţie, dacă parlamentul va aproba un proiect de lege iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale.

Militarii vor avea dreptul să-şi ia pistoalele acasă, fără permis de portarmă eliberat de poliţie, dacă parlamentul va aproba un proiect de lege iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale. Mai mult, chiar şi militarii străini aflaţi pe teritoriul României îşi vor putea folosi armele de serviciu în scop de autoapărare.

Actul normativ stabileşte, la nivel naţional, categoriile de arme şi muniţii, precum şi condiţiile în care acestea pot fi deţinute, purtate şi folosite. Potrivit proiectului de lege, cadrele militare în activitate pot purta în afara serviciului doar pistolul din dotare, nu însă şi alte arme, cum ar fi pistoalele-mitralieră.

De asemenea, militarii îşi pot achiziţiona armament pentru autoapărare, fără să aibă nevoie de autorizarea poliţiei, ca în cazul persoanelor civile, ci doar să fie în conformitate cu ordinul comun al ministrului apărării şi al ministrului internelor. Folosirea armelor în afara serviciului, pentru legitimă apărare, se va face "în condiţiile legii".

O prevedere controversată se referă la militarii străini aflaţi în România. Potrivit proiectului de lege, aceştia pot folosi armamentul din dotare şi în afara serviciului, în scop de legitimă apărare, "în condiţiile stabilite pentru militarii români". Excepţie de la aceste prevederi fac cazurile în care statul căruia îi aparţin militarii străini are reguli mai restrictive referitoare la uzul de armă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite