Militar român ucis în Irak, în timp ce-şi salva colegii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un militar român a murit, ieri-dimineaţă, în Irak, încercând să-şi salveze colegii, după ce TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Alţi cinci camarazi

Un militar român a murit, ieri-dimineaţă, în Irak, încercând să-şi salveze colegii, după ce TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Alţi cinci camarazi de ai săi au fost grav răniţi, dar starea lor este stabilă. Cei şase făceau parte din Batalionul 32 "Mircea" din Timişoara şi se aflau într-o misiune de patrulare în afara bazei din Talil.

Transportorul blindat în care se deplasau militarii români era al doilea dintr-o coloană de trei, în momentul în care a trecut peste un dispozitiv exploziv. Caporalul Ioan Grosaru a încercat să îşi salveze toţi camarazii care se aflau cu el şi a rămas ultimul în transportor, dar muniţia s-a aprins şi a explodat, militarul fiind ucis.

Ceilalţi cinci soldaţi răniţi au fost transportaţi la spitalul american din Talil, iar doi dintre ei au fost supuşi imediat unor intervenţii chirurgicale. Ulterior, medicii au decis ca plutonierul Dănuţ Nicola, sergentul major Ilie Adrian Barbu, caporalul Sorin Cătălin Popa şi fruntaşul Marius Traian Iovi să fie evacuaţi la un spital militar de lângă Bagdad. Sergentul major Gabriel Badea a rămas internat în baza din Talil.

Decorat cu medalia NATO

Caporalul Ioan Grosaru a mai executat o misiune în Afganistan, în 2005, fiind decorat cu medalia "NATO non-art.V". Avea 35 de ani şi era necăsătorit. El este cel de-al doilea militar român ucis în timpul unei misiuni în Irak. Pe 27 aprilie 2006, caporalul Bogdan Hâncu a murit în urma exploziei unei maşini-capcană, în timpul unei misiuni de patrulare şi monitorizare în apropiere de Nassyria.

Ministerul Apărării cumpără TAB-uri noi

"TAB-urile sunt vechi, au diverse probleme legate de viteză, de aer condiţionat şi altele. În ceea ce priveşte protecţia militarilor, blindajul exterior rezistă foarte bine. Orice ameliorare a mijloacelor tehnice pe care le avem în dotare poate să producă şi şanse mai bune pentru militari. Nu există o tehnică care să asigure sută la sută protecţie. De asta am şi dispus achiziţionarea unor TAB-uri noi", a declarat, ieri, Teodor Meleşcanu, ministrul apărării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite