Militanţi pakistanezi atacă în Iran "cu ajutor american"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA ar fi pregătit în secret un grup militant din Pakistan pentru a lansa atacuri de gherilă dincolo de graniţa cu Iranul, a raportat ABC News, citând surse ale serviciilor de informaţii

SUA ar fi pregătit în secret un grup militant din Pakistan pentru a lansa atacuri de gherilă dincolo de graniţa cu Iranul, a raportat ABC News, citând surse ale serviciilor de informaţii americane şi pakistaneze.

Dincolo de criza militarilor britanici, restul conflictelor din Iran continuă. SUA au atacat miliţiile islamiste din Somalia prin intermediul trupelor Etiopiei, care a primit în ultima vreme un spor de ajutor militar din partea Pentagonului. Canalul american ABC News adaugă acum acestei strategii scenariul unui ajutor paramilitar similar pe care SUA l-ar acorda unui grup militant din Baluchistanul pakistanez pentru a hărţui trupele iraniene pe teritoriul lor.

Talibani convertiţi

Luna trecută au fost morţi şi răniţi în sud-vestul Iranului care nu au mai ajuns pe primele pagini occidentale. Televiziunea de stat iraniană a arătat însă, la acea vreme, aşa-zise mărturii ale atacului, de la Zehedan, asupra unui autobuz cu membri ai Gărzii Revoluţionare, soldat cu 11 morţi. Martorii au recunoscut că ar face parte din grupul militant pakistanez Jundullah şi că ar fi fost antrenaţi pentru această misiune într-o locaţie secretă din Pakistan. Grupul Jundullah este alcătuit din oameni ai tribului Baluchi şi operează în provincia pakistaneză Baluchistan, bogată în gaze, de dincoace de graniţa cu Iranul.

Potrivit ABC, care citează surse neidentificate, serviciile secrete americane s-ar afla în legătură cu aceşti militanţi pakistanezi încă din 2005, întru urmărirea militanţilor Al-Qaida din regiunea pakistanezo-iraniană. Sursa citată precizează că SUA nu ar finanţa direct grupul Jundullah, ci ar menţine doar contactul strâns cu liderul grupului, Abd el Malik Regi - CIA infirmă oficial asemenea alegaţii.

Fost aliat al talibanilor, actualmente activist sunnit, Regi conduce câteva sute de luptători de gherilă, care fac şi trafic sau atacă în Iran, unde ucid ori răpesc ofiţeri iranieni. Regi însuşi afirmă că ar fi executat prizonieri iranieni. ABC încheie povestea cu menţiunea că, în februarie, în timpul scurtei descinderi la Islamabad, vicepreşedintele Cheney ar fi discutat cu preşedintele Musharraf şi asupra unei campanii în Iran. Între timp, atacat din interiorul volatilului sistem de putere pakistanez, generalului i se cântă prohodul chiar şi în Occident - al cărui aliat esenţial totuşi este.

Britanicii, eliberaţi ca "dar" pentru Londra 

După o oră de înfierare a politicii Vestului în Orientul Mijlociu, în cadrul unei conferinţe de marcare a Anului Nou persan, preşedintele Iranului i-a declarat ieri liberi pe cei 15 militari britanici arestaţi de Gărzile Revoluţioare în Golful Persic. Ahmadinejad a insistat că marinarii "invadaseră" apele iraniene, dar că au fost eliberaţi ca "dar" pentru Marea Britanie. Britanicii nu mai purtau uniforme, iar femeia avea o basma musulmană. Mai mult, unul dintre membrii echipajului a mulţumit preşedintelui pentru iertarea acordată. Teheranul a precizat că Londra nu a oferit nimic la schimb - dar americanii au eliberat o serie de iranieni deţinuţi în Irak.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite