Milionarii din România nu se sperie de căderea bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai bogaţi români cu investiţii pe bursă spun că declinul cotaţiilor le-a redus semnificativ valoarea acţiunilor deţinute, însă nu sunt afectaţi de vreme ce sunt investitori pe termen lung. Ba chiar se gândesc să-şi majoreze portofoliile, profitând de preţurile mici. Valoarea acţiunilor deţinute de oamenii de afaceri pe bursă a scăzut cu până la 30% în ultimele trei şedinţe. Ei spun, însă, că pierderile vor fi re

Panica investitorilor speculativi a întors Bursa de la Bucureşti la cotaţiile din urmă cu doi ani. În numai trei şedinţe de tranzacţionare, valoarea acţiunilor cotate pe piaţa locală au scăzut cu până la 30%. Odată cu ele, şi deţinerile oamenilor de afaceri, acţionari ai unor companii listate.

„Adevărul" a stat de vorbă cu cei mai bogaţi români pentru a ne spune cum le-a afectat declinul pieţelor portofoliile. Cei mai mulţi susţin că sunt investitori pe termen lung, pierderea este una temporară, şi se aşteaptă ca ea să fie recuperată în următoarea perioadă. Nu au de gând să-şi vândă titlurile, ba chiar vor să profite de preţurile în scădere şi să-şi majoreze deţinerile.

CITITI SI:

Patronul Combinatului de la Galaţi a fost lovit catastrofal de bursă. În şapte zile a pierdut 3.2 miliarde de dolari

Omul de afaceri Dinu Patriciu, cel mai bogat român potrivit „Forbes România", spune că majoritatea investiţiilor sale sunt în societăţi nelistate sau pe care le-a delistat pentru a le restructura. „Încerc să cresc atunci când ceilalţi se tem. Fac parte dintre cei care, în general, mizează împotriva pieţei, aşa că, într-o situaţie ca cea de astăzi, mă aştept să câştig", precizează însă Patriciu. El consideră că cea mai proastă decizie pe care o poate lua un investitor este aceea de a vinde sub imperiul panicii. „Fiecare investitor îşi stabileşte un prag de limitare a pierderii la care vinde orice s-ar întâmpla (2-4%). În funcţie de cât de raţional şi-a diversificat portofoliul, pierderea este minimizată şi uneori câştigi", a mai spus Patriciu.

Carabulea: Normal că o să cumpăr

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, cotate la Bursa de Valori Bucureşti, au pierdut în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare 20,83%. Astfel, omul de afaceri Ilie Carabulea, care deţine peste o treime din bancă, şi-a văzut deţinerea diminuată cu peste 3,7 milioane de euro.

Omul de afaceri, plasat pe locul 22 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari", spune însă că nu este afectat pentru că el nu vinde, este investitor pe termen lung. „Noi nu avem de vânzare. Dacă nu avem de vânzare, nu ne afectează. Valoarea băncii rămâne aceeaşi prin know-how şi imobiliarele pe care le deţine", spune Carabulea. Mai mult, omul de afaceri spune că scăderea cotaţiilor este un moment bun pentru cumpărare. „Normal că o să cumpăr, dar nu ­m-am gândit la aceasta în acest moment şi nici nu am banii alocaţi. Vor fi mulţi speriaţi de bombe care vor vinde ieftin", a spus el.

Şi titlurile Banca Transilvania (TLV) au avut de suferit. Cotaţiile au scăzut cu 8,72% în ultimele şedinţe, deşi ieri au reuşit să recupereze uşor. Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, care ­deţine aproximativ 1% din acţiunile băncii, spune că nu are de gând să vândă titlurile ­deţinute chiar dacă valoarea lor este în scădere. „Este clar o reacţie la ceea ce s-a întâmplat pe pieţele internaţionale. Eu am cumpărat acţiuni la Banca Transilvania şi am de gând să mai cumpăr, însă acesta nu este un sfat pentru investitori, este o decizie personală", a spus bancherul. Deţinerile lui Rekkers la Banca Transilvania au scăzut cu aproape 450.000 de euro din cauza declinului bursei din ultimele zile.

Pierderi virtuale

Florin Pogonaru, omul de afaceri care deţine peste jumătate dintre acţiunile producătorului de mase plastice Prodplast, spune că, în ultimele şedinţe bursiere, virtual, a pierdut foarte mult, dar că se concentrează pe producţie. „Lumea aceasta virtuală a acţiunilor nu trebuie să te fure în niciun fel când este vorba de producţie. Sunt speriat şi eu ca toată lumea, dar, acolo unde fundamentul funcţionează, aceste probleme se vor rezolva", a spus Pogonaru, care ocupă locul 459 în topul „Forbes 500 Miliardari". El a adăugat că nu a vândut în ultimele şedinţe de tranzacţionare şi nici nu intenţionează să facă acest lucru pe termen mediu. Mai mult, el spune că este interesat să-şi majoreze pachetul de acţiuni deţinut la Prodplast. Întrebat dacă va cumpăra în următoarea perioadă, profitând de preţurile în scădere, Pogonaru a spus: „Este secretul meu. Ce pot să spun este că eu cred în ­Prodplast". Acţiunile Prodplast (PPL) au scăzut numai ieri cu 15%, astfel că valoarea titlurilor deţinute de Pogonaru a scăzut cu aproximativ 620.000 de euro în ultimele trei şedinţe. 

Florin Pogonaru, acţionar la Prodplast şi Ovidiu Tender, acţionar la Prospecţiuni  Foto: lucian muntean



Tender: Refacerea va dura mult

Omul de afaceri Ovidiu Tender, proprietarul grupului de firme care îi poartă numele, spune că, financiar, nu este deloc afectat de turbulenţele bursiere, deşi ­Prospecţiuni SA, principala sa companie, a pierdut 25,5% din valoarea de piaţă de vineri încoace. Mai exact, deţinerile lui Tender la Prospecţiuni s-au redus cu 5,55 milioane de euro. „Eu nu sunt un jucător la bursă, nu am intenţia să vând acţiuni. Oricum, capitalizarea pe bursă a companiilor nu are nimic de-a face cu realitatea, iar acum este un moment bun să se vadă ce acţiuni sunt cu adevărat atractive şi profitabile", susţine Tender, plasat pe locul 15 în topul „Forbes 500 Miliardari". El şi-a amintit de zilele similare din 2008, când Bursa de la Bucureşti scădea, de asemenea, cu valori uluitoare. „Nu este o nouă criză, ci un alt moment al crizei. Cred că refacerea va dura mult, de genul 10-20 de ani, pentru că economia lumii este foarte grav afectată. Iar acestea nu sunt scăderi fundamentale, ci mai degrabă arată o imobilitate a pieţei. În continuare nu se mişcă nimic, iar puţinii bani din piaţă sunt păstraţi foarte bine", a adăugat Tender.

Cum oprim panica

Dinu Patriciu spune că neîncrederea investitorilor este acută în acest moment şi că, în Europa, totul depinde de cum va reuşi Banca Centrală Europeană. Ea trebuie să convingă mediul financiar că este hotărâtă să cumpere obligaţiunile italieneşti şi spaniole indiferent de riscul inflaţiei. „Dacă ai pornit pe acest drum, cele mai rele sunt jumătăţile de măsură. Ele duc la catastrofă imediată. Oricum, pe termen mediu, există doar două ieşiri: renunţarea la euro ca monedă unică sau hiperinflaţia, ce ne va afecta pe toţi", spune Patriciu.

"Fac parte dintre cei care mizează împotriva pieţei aşa că, într-o situaţie ca cea de astăzi, mă aştept să câştig."
Dinu Patriciu
om de afaceri

"Normal că o să cumpăr, dar nu m-am gândit la aceasta acum şi nici nu am bani alocaţi pentru cumpărare."
Ilie Carabulea
acţionar la Banca Comercială Carpatica

"Lumea aceasta virtuală a acţiunilor nu trebuie să te fure în niciun fel când este vorba de producţie."
Florin Pogonaru
acţionar la Prodplast

"Nu am intenţia să vând. Capitalizarea pe bursă a companiilor nu are nimic de-a face cu realitatea."
Ovidiu Tender
acţionar la Prospecţiuni

Cât au pierdut cei mai bogaţi oameni ai lumii

image

Carlos Slim a pierdut opt miliarde de dolari şi Warren Buffet a recuperat ieri o parte din averea pierdută  Fotografii: Reuters



Credeţi că aveţi o săptămână proastă? Cei mai bogaţi oameni ai planetei au pierdut miliarde de euro din cauza scăderii înregistrate de cotaţiile companiilor pe care le deţin. Omul cu cea mai mare avere din lume, mexicanul Carlos Slim, a devenit mai sărac în doar câteva zile cu opt miliarde de dolari, după ce portofoliul său de companii listate pe pieţele de capital s-a depreciat cu peste 9% faţă de cât valora în vara anului trecut. Potrivit calculelor Bloomberg, valoarea activelor bursiere ale lui Carlos Slim se ridică acum la 64,4 miliarde de dolari. Pe bursa din Mexic, deprecierea acţiunilor companiilor deţinute de Slim a făcut ca trei dintre acestea să fie scoase din componenţa indexului IPC.

În martie 2011, revista americană „Forbes" l-a desemnat pe Carlos Slim cel mai bogat om al planetei pentru al doilea an consecutiv. La începutul acestui an, averea lui se ridica la 74 de miliarde de dolari. Potrivit „Forbes", în ciuda crizei, ocupantul primei poziţii din top a câştigat 20 de miliarde de dolari în 2010, cea mai mare creştere din clasament. Carlos Slim l-a devansat pe magnatul Bill Gates, fondatorul Microsoft, plasându-se pe locul al doilea, în timp ce a treia poziţie a fost adjudecată de Warren Buffet.

Acţiunile au revenit ieri pe plus

Gates şi Buffet s-au descurcat mai bine în aceste zile. Şeful Microsoft, Bill Gates, cel mai bogat cetăţean al Statelor Unite, şi-a văzut compania pierzând nu mai puţin de şapte procente săptămâna trecută. El are o avere de 56 de miliarde de dolari, dar şi-a pierdut locul de lider mondial în 2010, după ce a donat 30 de miliarde de dolari către fundaţia sa de caritate, potrivit „Forbes". La mijlocul zilei de ieri, acţiunile Microsoft erau pe plus, înregistrând o creştere de 1,4% faţă de şedinţa precedentă.

Săptămâna trecută, valoarea fondului de investiţii Berkshire Hathaway Inc. al omului de afaceri Warren Buffet s-a depreciat cu 3,9%, iar pe parcursul zilei de ieri cotaţiile crescuseră cu peste 4%. Buffet avea la începutul acestui an o avere de 50 de miliarde de dolari, susţin specialiştii de la „Forbes". Anul trecut, el şi-a crescut averea cu 15%, adăugând încă trei miliarde de euro.

Un alt bogat al planetei pe care furtuna din aceste zile l-a lăsat mai sărac este Lakshmi Mittal, mogulul oţelului. Acţiunile companiei pe care o conduce, ArcelorMittal, au pierdut nu mai puţin de 42% din februarie până acum, scriu jurnaliştii de la Bloomberg, menţionând că au ales drept referinţă luna când acţiunile companiilor industriale erau la niveluri-record. Ieri, cotaţiile ArcelorMittal crescuseră cu peste 3%. Indianul Lakshmi Mittal este cotat de „Forbes" cu o avere de 31 de miliarde de dolari.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite