Milano: 875 de ţigani vor semna un acord de integrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte grupuri de ţigani din Italia vor semna un acord de legalitate şi de integrare socială cu autorităţile din Milano, cu scopul de contribui la crearea unui "climat demn de convieţuire ",

Şapte grupuri de ţigani din Italia vor semna un acord de legalitate şi de integrare socială cu autorităţile din Milano, cu scopul de contribui la crearea unui "climat demn de convieţuire ", relatează cotidianul "La Repubblica".

Acest acord este preluat de la modelul aplicat în strada Triboniano din Milano. Romii situaţi acolo s-au angajat să menţină o atmosferă paşnică în grupul lor, să nu comită fapte ce pot fi clasificate drept delicte sau infracţiuni şi să îşi trimită copiii la şcoală.

Îndatoririlor de mai sus li se adaugă obligaţia de a respecta regulile igienico-sanitare prin care să se asigure starea de curăţenie a taberei, obligaţia de a-şi găsi un loc de muncă legal şi stabil, precum şi de a nu caza pe nimeni altcineva în baraca proprie.

Acestea sunt prevederile acordului pe care îl vor încheia şapte tabere autorizate de romi din Italia cu autorităţile locale milaneze. În cazul nerespectării clauzelor, romii vor fi expulzaţi.

În februarie 2008, cei 875 de imigranţi vor semna pactul de legalitate şi integrare cu autorităţile locale, acelaşi act pe care l-au semnat anul trecut 560 de romi din zona Musocco.

Primarul oraşului, Letizia Moratti, a declarat: "Promovăm o politică de cooperare şi de ajutorare a claselor defavorizate, dar şi măsuri restrictive, pentru a asigura ordinea publică; această politică a fost aplicată mai întâi în aşezările de romi din strada Triboniano şi a fost catalogată de Comisia Europeană drept unul dintre cele mai bune experimente de integrare".

Proiectul presupune alocarea a 280.000 de euro pentru aplicarea acordului şi în aşezările romilor situate în zona străzilor Idro, Bonfadini, Martirano, Negrotto şi Chiesa Comune.

Consilierul privind politicile sociale, Mariolina Moioli, a afirmat că "în aceste aşezări vor fi trimişi asistenţi sociali şi cadre didactice alese prin concurs. Rolul lor va fi de a iniţia un proces de educare, de implementare a legalităţii şi de integrare, prin intermediul introducerii romilor în câmpul muncii şi a copiilor în unităţi de învăţământ. Pe lângă acestea, îşi vor desfăşura activitatea 13 mediatori culturali aleşi dintre locuitorii aşezărilor de romi, precum şi câteva cadre medicale voluntare, care vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare".

Acest proiect de integrare socială a adus numeroase reacţii din parte mai multor reprezentanţi ai autorităţilor locale. Reacţiile au apărut după ce primarul oraşului Milano, Letizia Moratti, lua în considerarea recent să adere la o strategie discriminatorie asemănătoare celor din Padova şi Bergamo; ele impuneau condiţii financiare dificile pentru obţinerea permisului de şedere, condiţii care erau contrare normelor europene privind statutul imigranţilor.

Consilierul Pierfrancesco Majorino a declarat: "Sunt de acord cu adoptarea unui astfel de act, însă este o ruşine că primarul Moratti pune la cale acorduri de legalitate pentru cooperarea cu romii, iar într-o altă zi instigă la lor".

Un alt consilier, Tiziana Maiolo, a adăugat că "acordul trebuie considerat un experiment. Legalitatea şi aplicabilitatea lui va fi atestată prin muncă. Dacă nomazii nu vor demonstra că lucrează, sau cel puţin că au căutat timp îndelungat un loc de muncă, vor fi expulzaţi".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite