Mii de sindicalişti au fiert în suc propriu pe străzile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 15.000 de sindicalişti din toată ţara, aparţinând uniunilor Cartel Alfa, BNS şi CSDR, au mărşăluit, ieri, pe străzile Capitalei, cerând salarii şi locuri de muncă la standarde

Peste 15.000 de sindicalişti din toată ţara, aparţinând uniunilor Cartel Alfa, BNS şi CSDR, au mărşăluit, ieri, pe străzile Capitalei, cerând salarii şi locuri de muncă la standarde europene.
Manifestanţii s-au întâlnit la ora 12.30, lângă Arcul de Triumf, pe Bulevardul Constantin Prezan, unde s-au înarmat cu fluiere, baloane, clopote, tobe şi sirene. Timp de o oră şi jumătate, sindicaliştii au fost întreţinuţi cu muzică latino, bancuri şi proteste cu tentă artistică. Comicii Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru au dedicat o urătură deocheată Puterii, îndemnând cu haz mulţimea: "Ia mai înjuraţi, bă!". Conform preşedintelui Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, prestaţia celebrului cuplu nu a fost remunerată. În timp ce liderii sindicali cereau "măsuri concrete şi transparenţă", un "taraf al pensionarilor" le cânta din trompetă şi acordeon "lăutarilor din guvern". "Unitate, unitate!", au strigat miile de protestatari, foarte îndârjiţi împotriva "parlamentarilor care sug de la ţâţa ţării".
Căldura insuportabilă a mânat mulţi manifestanţi către terasele din Parcul Herăstrău, spre bucuria vânzătorilor. "N-am vândut atâta tot weekendul trecut. Noroc cu parada asta sau miting, sau ce-o fi!", spunea o vânzătoare. Totuşi, comercianţii au avut şi ceva probleme încercând să le explice sindicaliştilor că nu pot servi băuturi alcoolice pe durata protestului. La 13.45, coloana de manifestanţi s-a pus în mişcare. Flancaţi de aproximativ 600 de jandarmi, protestatarii au pornit pe Bulevardul Kiseleff, spre Piaţa Victoriei. În dreptul sediului central al PSD, sindicaliştii şi-au adus aminte de vechea guvernare scandând tradiţionalul "Hoţii, hoţii!".
Pe parcursul marşului, atmosfera a fost întreţinută de o orchestră ambulantă cu hituri populare ca "Noi suntem români" şi "Deşteaptă-te, române!". "Vrem să muncim, nu să ciordim!", au mai scandat sindicaliştii, în timp ce coloana a depăşit Palatul Victoria, urmând traseul Calea Victoriei Piaţa Romană din nou Piaţa Victoriei. Unii mai radicali le-au urat guvernanţilor să se contamineze cu gripa aviară. şirul protestatarilor s-a întins pe aproape un kilometru şi i-a scos din minţi pe şoferii bucureşteni. Un drum cu maşina de la Piaţa Romană pâna la Piaţa Presei a durat cel puţin două ore. Manifestaţia care a blocat Capitala toată după-amiaza a costat, potrivit lui Bogdan Hossu, 500.000.000 de lei vechi, în condiţiile în care, spre exemplu, un fost angajat al Uzinei Republica mai are de primit, în urma disponibilizării, circa 100.000.000. Mitingul s-a încheiat pe la ora 15.30 când, ajunşi din nou în faţa guvernului, sindicaliştii au strigat timp de două minute către guvernanţi "Ruşine să vă fie!" şi i-au predestinat prim-ministrului un viitor sumbru: "Tăriceanu, încă un pic şi n-o să mai fii nimic!". În timp ce protestul era în toi, în spatele guvernului, la restaurantul Select luau masa primarul general, Adriean Videanu, împreună cu deputaţii PD Cristian Rădulescu şi Cezar Preda. Ei au părăsit localul imediat după ce sindicaliştii au plecat din Piaţa Victoriei.

Ministrul muncii susţine creşterea accelerată a salariului minim
"Sunt un susţinător al creşterii salariului minim garantat în plată, în România, într-un ritm accelerat din câteva motive întemeiate. În primul rând, consider că salariul minim garantat este prea mic pentru a putea asigura condiţii de viaţă corespunzătoare celor care muncesc", a declarat, ieri, ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite