Mii de morţi şi zeci de mii de răniţi în Indonezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

indoneziană Java, a anunţat ieri Ministerul Afacerilor Sociale de la Jakarta.Seismul a avut loc într-o zonă foarte populată, din regiunea vechii cetăţi regale Yogyakarta, mulţi locuitori fiind

indoneziană Java, a anunţat ieri Ministerul Afacerilor Sociale de la Jakarta.
Seismul a avut loc într-o zonă foarte populată, din regiunea vechii cetăţi regale Yogyakarta, mulţi locuitori fiind surprinşi în somn. Cel puţin 4.000 de clădiri au fost distruse, peste 20.000 de persoane au fost rănite, iar alte 200.000 sunt sinistrate. Niciun român nu se află printre victimele seismului din Java, potrivit ambasadorului României în capitala indoneziană, Gheorghe Săvuică. Alte două seisme puternice s-au produs ieri în zona Pacificului de Sud. Unul a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter şi a fost resimţit pe insula Tonga, iar cel de-al doilea, mai redus în intensitate, 6,2 grade, a lovit regiunea Papua Noua Guinee. Centrul de avertizare pentru Tsunami din Ewa Beach, Hawaii a anunţat că nu există riscul producerii de valuri ucigaşe.

Scene de groază la Yogyakarta
Cele câteva zeci de replici ale seismului au sporit panica în rândul supravieţuitorilor. Zeci de mii de persoane şi-au petrecut noaptea afară, adăpostindu-se în corturi improvizate, în parcări sau pe terenurile virane. Supravieţuitorii au povestit că au trăit clipe de groază. Oamenii au dat buzna afară din casele care se prăbuşeau peste ei. În faţa spitalelor ticsite, sute de răniţi au fost aşezaţi direct pe pământ, aparatele de perfuzii au fost atârnate în copaci pentru că serviciile sanitare nu mai făceau faţă. Morgile improvizate înregistrează trupurile, unele dintre acestea înfăşurate numai în bucăţi de pânză şi aliniate pe caldarâm. Preşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a sosit la locul dezastrului împreună cu o echipă ministerială şi a ordonat armatei să participe la evacuarea victimelor. Zone întinse din regiunea afectată au rămas fără curent electric, iar armata a intervenit pentru a repara pista avariată a aeroportului din Yogyakarta.

Indonezia cere sprijin internaţional
Guvernul de la Jakarta a cerut sprijinul comunităţii internaţionale, solicitând ambasadorilor indonezieni aflaţi în străinătate să "mobilizeze" ajutoarele internaţionale. Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite (UNICEF) a anunţat că este pregătit să trimită un prim lot de ajutoare, constând în corturi, lanterne, produse pentru igiena corporală, bidoane cu apă potabilă şi instrumentar şcolar. SUA au promis 2,5 milioane de dolari. China a trimis ajutoare de urgenţă în valoare de două milioane de dolari şi a promis asistenţă materială. Comisia Europeană a anunţat deblocarea a 3,8 milioane de dolari.

Localnicii, terorizaţi şi de vulcanul Merapi
În Yogyakarta a existat în ultimele săptămâni o stare de tensiune, deoarece oraşul se află în apropierea vulcanului Merapi, care şi-a intensificat recent activitatea, aruncând în aer nori de cenuşă.
Geologii spun că seismul nu a avut nicio legătură cu activitatea vulcanică. Indonezia se află într-o regiune cunoscută sub numele de "cercul de foc" al Pacificului, cu seisme şi erupţii vulcanice frecvente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite