Mii de moldoveni dorm cu puşca sau pistolul sub pat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de moldoveni dorm cu puşca sau pistolul sub pat
Mii de moldoveni dorm cu puşca sau pistolul sub pat

Psihologii sunt de părere că moldovenii s-au înghesuit să-şi cumpere puşti pentru a se simţi în siguranţă.

Când vine vorba de arme, preferinţele moldovenilor se împart aproape în mod egal între cele de foc, letale, şi cele neletale, cu bile de cauciuc sau gaz. Chiar dacă legea nu este deloc blândă cu cei care folosesc o armă în scop de autoapărare, locuitorii din nord-estul ţării nu duc lipsă de pistoale şi puşti.

Cei mai mulţi deţinători de arme din Moldova sunt din Neamţ. „Numărul lor a crescut în ultimile luni, iar în momentul de faţă avem aproximativ 3.800 de posesori. Cei mai mulţi spun că le sunt necesare pentru protecţie, mai ales că văd la televizor că se întâmplă o mulţime de nenorociri”, spune comisarul Neculai Iftimie, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice (SAEST) din Neamţ.

Terapie la ţeava puştii
Nu doar nevoia de autoapărare îi îndeamnă la asemenea achiziţii, ci şi dorinţa de a da bine în faţa prietenilor. „Pistolul e la fel ca banul. Te simţi bine când îl ai la tine, chiar dacă nu-l foloseşti”, mai crede comisarul nemţean.

Aproape 3.000 de ieşeni
s-au gândit şi ei la propria siguranţă şi imagine. De aceea, au optat pentru o armă în casă„La Iaşi, aşa e moda, să ai pistol cu bile de cauciuc”, este de părere şi comisarul Gheorghe Fotea, şeful SAEST Iaşi.

Ceva mai puţini, băcăuanii, vasluienii şi sucevenii şi-au găsit la rândul lor liniştea cu ajutorul armelor. „Cu siguranţă că o persoană care a fost odată atacată va căuta să-şi cumpere armă.  Astfel, trăiesc cu un sentiment de siguranţă în plus”, a spus şi Gabriel Crumpei, psiholog.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite