Mii de mineri se strâng pentru proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codruţ şereş. Liga Sindicatelor Miniere "Valea Jiului" a anunţat, ieri, că se delimitează de manifestaţii. "Orice angajat al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani va pleca din timpul de

Codruţ şereş. Liga Sindicatelor Miniere "Valea Jiului" a anunţat, ieri, că se delimitează de manifestaţii. "Orice angajat al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani va pleca din timpul de lucru pentru miting va fi pontat nemotivat şi riscă să-şi piardă locul de muncă, în cazul unei alte absenţe nemotivate", a declarat Daniel Surculescu, directorul companiei. Minerii din bazinul Maramureş se dezic şi ei de miting, deoarece au primit la rectificarea bugetară fonduri suplimentare şi plăţi compensatorii.

Marş al tăcerii
Minerii din Oltenia care vor participa la miting vor fi transportaţi în Petroşani cu 60 de autobuze. Poliţia Rutieră va supraveghea traseul autobuzelor, iar Jandarmeria va asigura supravegherea marşului. Traseul pe care urmează să-l străbată minerii este Cartierul Aeroport - Compania Naţională a Huilei - Piaţa Victoriei şi va dura trei ore, între 10 şi 13. "Va fi un miting al tăcerii. Nimeni nu va rosti vreun discurs. Protestele şi nemulţumirile noastre vor fi cunoscute prin pancartele şi bannerele pe care le vor avea protestatarii asupra lor", a declarat liderul sindical Marin Condescu, care a adăugat că minerii afiliaţi la Centrala Naţională Minieră vor participa la miting, chiar dacă s-a protestat faţă de organizarea marşului în Petroşani, iar toţi minerii vor fi în afara programului de lucru.

Ortacii promit ca vin la Bucureşti
Minerii sunt nemulţumiţi că nimeni din actualul guvern nu se ocupă de rezolvarea problemelor financiare din industria minieră, deşi termenul-limită în care acestea pot fi soluţionate expiră la mijlocul lunii august. Printre cerinţele sindicaliştilor se numără o strategie pentru industria minieră aprobată prin lege, modernizarea şi dezvoltarea unităţilor viabile ale industriei, reabilitarea şi ecologizarea minelor închise, creând locuri de muncă pentru minerii disponibilizaţi şi pensionarea minerilor peste 55 de ani. Dacă într-o săptămână nu vor fi rezolvate revendicările sindicale, se organizează un alt miting, la Bucureşti, pe 14 iulie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite